БСП готви промени в Закона за досиетата

  • 25 септември 2013 17:39

  • 1518
  • 2
БСП готви промени в Закона за досиетата
©

"С поправката в Закона за досиетата, внесен от депутатите от БСП и Атака се защитава националната сигурност", заяви пред БНР депутатът от БСП Младен Червеняков във връзка с поправката в закона.

Според промяната не се установява принадлежност за всички заемащи или заемали длъжност началник на отдел или началник на сектор в цивилното и военното разузнаване след 16-и юли 1991-ва година.

Въпросният текст засяга служители на Държавна сигурност, които са продължили да работят за Националната разузнавателна служба и служба "Военна информация" към министерството на отбраната и са достигнали до длъжности началник на отдел или сектор.

"Става дума за единствената възможност за защита на националната сигурност, която беше въведена в Закона за досиетата и която даваше възможност да не се разкриват имената на служителите, които заемат след 16-и юли 1991-ва година длъжността начланик на сектор, началник на отдел в съответните две разузнавателни служби – военното и цивилното разузнаване. Опасностите са няколко. Първо, за самите служители, което застрашава техния живот, дейност и всичко, свързано с изпълнението на задълженията им в чужбина, а от друга страна, ще спечели нашата национална сигурност, защото се премахва възможността да се запазят в известна степен онези лица, с които тези служители са контактували в съответните държави. Разкриването на това нещо би поставило нашето разузнаване и национална сигурност в доста тежка ситуация. Тези аргументи бяха изтъкнати още тогава, така че става въпрос и за изпълнение на едно обещание, което давахме и в хода на предизборната кампания за защита на националната сигурност и служителите в нея", каза депутатът.

На въпрос дали възстановяването на параграф 12 ще постави в неравностойно положение засегнатите от него лица, Червеняков заяви: "За съжаление, политиката е невинаги честна игра. Мисля, че тази опасност е прекалено експонирана. Това, което беше обявено досега, касаеше четири случая на служители, работели извън територията на нашата страна, а другите бяха достатъчно добре известни... Мисля, че до известна степен е закъснял този законопроект. Може би трябваше и малко по-рано да бъде внесен, но при всички положения той е навременен и ще постигне целите си.

Младен Червеняков не посочи броя на лицата, които ще засегне законовата поправка.

Депутат заяви, че промените в закона за досиетата ще бъдат разгледани от ресорните комисии още следващата седмица:

"Този законопроект беше подготвен още в първите дни на дейността на НС, именно с оглед на тази опасност, която съществуваше и именно във връзка с тези икономически и социални мерки, които трябваше да бъдат предприети в началото на неговото внасяне, то беше отложено", допълни той.

Последвайте канала на

1518 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
БУТАЧА

2013.09.26 | 14:44

2
НЯМА ДА ИМА ПРОШКА ЗА КОМУНИСТИТЕ,ТЕХНИТЕ КОПЕЛЕТА И ПРИСЛУГВАЩИ Я ИМ ПЕРСОНАЛ-КОЖИТЕ ВИ ЩЕ СЪХНАТ ПО СТЕНИТЕ
shatterer

2013.09.26 | 08:30

1
Лекувай се спешно!!!!

Добави коментар

Водещи новини