Банките спряха кредитите на фермерите

  • 05 август 2013 21:33

  • 3241
  • 3
Банките спряха кредитите на фермерите
© Булфото

Банките в страната отказват да кредитират животновъдите, алармираха от браншовата организация на сектора. Причината е, че до момента трезорите нямат информация какви ще са гарантираните субсидии, отделени за подпомагане на фермерите, коментира шефът на Асоциацията Бойко Синапов, цитиран от в. "Стандарт".

Фермерите са притеснени, че не могат да осигурят достатъчно средства за покупката на фуражи за зимата. Банкови служители дори обясняват, че е спусната директива от централите на чуждите банки да не отпускат средства на бизнеса в България заради лошата политическа обстановка, твърдят от браншовата организация. "Аз лично не знам за подобни случаи и нямам никакви директиви, спуснати отгоре. Нека назоват конкретна банка, която отказва да кредитира животновъди, тъй като без конкретика нищо не може да се коментира", посочи за вестника банкер, пожелал да остане анонимен.

За проблем с кредитирането алармира и шефът на Асоциацията на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов неотдавна. Той съобщи, че заради забавянето на специалните писма, които издава фонд "Земеделие" за очакваната евросубсидия за всеки един от фермерите, много негови колеги не могат да ползват кредит. Той пък им е нужен, за да имат възможност да покрият текущите си разходи в изчакване на по-добра цена на реколтата. Ако не получат свежи пари, те ще са принудени да продават на безценица стоката си. В момента житото масово се изкупува на цени под 300 лв. Това е по-малко от себестойността му, коментират зърнопроизводителите.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3241 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2013.08.27 | 23:31

2
EЛАТЕ НА ПОЗИТАНО 20
vw

2013.08.29 | 13:35

3
Елате ! Чакам Ви !

2013.08.27 | 23:31

1
Айде, вече и тея в калта. За три месеца това правителство изкара влака от релсите.

Добави коментар

Водещи новини