Земеделци отново протестират на главен път Е-79

  • 04 юли 2013 13:55

  • 1594
  • 3
Земеделци отново протестират на главен път Е-79
© Булфото

Земеделските производители от района на Сандански и Петрич настояват за изплащане на обезщетения, тъй като цената на доматите вече се е сринала на 0,20 лева за килограм и загубите са големи, предаде БНР.

Заради огромното количество на вносна продукция нашата изобщо не може да се реализира на пазара, категорични са производителите. В тази връзка представители на протестиращите са връчили протестна декларация в земеделското министерство, парламента и президентството. Зеленчукопроизводителите са се срещнали и с министъра на земеделието. Пред него протестиращите са изложили своите проблеми, касаещи ниските цени и нерегламентирания според тях внос на зеленчуци от Турция, Македония и Албания. От министерството са обещали да засилят контрола върху вноса на зеленчуци. Според зеленчукопроизводителите такава кампания трябва да се прави целогодишно.

В 13 часа недоволните се събраха на главен път Е-79 край Сандански, за да изразят своя протест срещу ниските изкупни цени на продукцията им. Зеленчукопроизводителите няма да изхвърлят домати на пътя, а ще ги дарят на социални заведения в Струмяни, заяви един от организаторите Кирил Писков.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1594 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ОСТАВКА!

2013.07.04 | 22:22

3
Браво! ИЗБЕРЕТЕ БЪЛГАРСКОТО!
проф. Аврамов

2013.07.04 | 22:22

2
Истината е че трябва да има закон за борба със спекулата! На примера с доматите: Ако от производителя са закупени по 50 ст/кг (или на тази сума са внесени на границата) то те си вървят с фактурата и законното оскъпяване (то включва както транспортните разходи така и фирата и търговската печалба от 10%) е примерно 100% значи че независимо от броя прекупвачи те не могат да се продават над 1 лв/кг. Всичко над тази сума подлежи на санкция. Ако са закупени по 1 лв/кг - на купувачите накрая могат да достигнад до 2 лв/кг. Така търговците хем няма да натискат производителите да продават евтино хем ще се пазят от твърде високи цени за да могат да си ги продадат. Същото може да се приложи и за електроенергията. Ако примерно цената за произведената от Марица 2 енергия приемем за нормална. Цената на Марица 1 и Марица 3 ако е с повече от 10% над тази се облага с 200% данък спекула пък те нека ни разправят за договори. Има ги, изпълняват се ама понеже са спекулативни връщайте двойно или молете правителството да се съгласи да предоговорите на разумна цена. Хем като молите и дайте обяснения кога на кого и какви подкупи сте дали, тогова чак ще се съгласим да развалите договора!
Българин

2013.07.04 | 22:22

1
няма начин да си предложат и още по-малко да гласуват неща ,които са лично срещу тяхната печалба и изгода!най-добре е да ги сменим!

Добави коментар

Водещи новини