Полицията не е имала заповед за употреба на сила

  • 27 юли 2013 11:55

  • 2328
  • 10
Полицията не е имала заповед за употреба на сила
©

"Заповед за използването на сила в нощта на протестите, когато бе обсадено Народно Събрание, не е имало", заяви Ивайло Спиридонов, шеф на СДВР, по време на извънредната сесия на Столичния общински съвет за сигурността в София, която се провежда днес.

"Не са давани указания за употреба на насилие спрямо протестиращите, които блокираха сградата на Народното събрание на 23 юли. Всички видяха обаче кадри с извършено насилие от страна на полицаи", заяви пред медиите директорът на СДВР Ивайло Спиридонов, след като взе участие в днешното извънредно заседание на Столичния общински съвет за действията на правоохранителните органи по време на протестите в столицата.

Спиридонов бе категоричен, че не е издавана заповед за използване на сила от страна на полицаите. „Такива служители, които са си превишили правата, ще носят отговорността", посочи директорът на столичната полиция.

Той подчерта обаче, че в нощта на блокада на парламента е имало служители от други областни дирекции на МВР, както и служители на жандармерията.

Вчера СДВР е получила писмо, което уведомява за бъдеща проверка, извършвана от Софийска районна прокуратура, относно действията на полицаите и на действията на протестиращите в 40-тия ден на протестите срещу управляващите.

По отношение на указанията, които са давани на полицаите, Спиридонов посочи, че са дадени единствено две указания - чрез избутване на протестиращите да бъде осигурен периметър за преминаване на автобуса с народни представители; и осигуряване на периметър около 03.30 часа за изкарване на народните представители от сградата на парламента.

Директорът на СДВР обясни, че решенията в такава ситуация се вземат от оперативен щаб, сформиран в МВР, като подобен щаб се сформира единствено при критична ситуация. „При нормалните демонстрации и предишните протести има такъв сформиран щаб към СДВР и когато има по-малка степен на ескалация на напрежението, решението го вземаме ние в СДВР", посочи Ивайло Спиридонов.

По думите му когато има висока степен на ескалиране на напрежението, информацията се събира от СДВР и от външни институти и се предоставя на този щаб в министерството и решенията се вземат там.

Последвайте канала на

2328 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2013.07.29 | 14:55

10
...те полицайчетата виновни...че висят като сополи 50 дена да пазят разни курви и педали. а ТЕ НАЧАЛНИЦИТЕ В КАБИНЕТЧЕТАТА ЛЕСНО ЩЕ СЕ ОПРАВДАЯТ
hunter

2013.07.29 | 14:54

8
Не бе бате, не са виновни полицайчетата. Те нямат глави на раменете си и ако им каже шефа да скочат от моста, без да се замислят ще го направят.
ХАЙДЕ,ДА ДОКАЖЕМ,ЧЕ СМЕ НАЦИЯ!!!

2013.07.29 | 14:54

9
ПРИЗОВАВАМ ВСИЧКИ,КОЙТО В ПОНЕДЕЛНИК ОТИДАТ НА "КОНЯ",ДА ИЗКРЕЩИМЕ В ПЪЛЕН ГЛАС-тОТАЛНО РАЗСЛЕДВАНЕ НА ЦЕЛИЯТ "БИЗНЕС" НА ТАЗИ ЧОВЕКОПОДОБНА ГАДИНА ОТ 1990-ДО СЕГА!пЛАЩАЛ ЛИ Е ДАНЪЦИ,ОСИГУРОВКИ,КАК Е ПРИДОБИЛ ИМУЩЕСТВО ЗА МИЛИОНИ(ФУРАЖНИ ЗАВОДИ,МЕСОКОМБИНАТИ, И ОШЕ И ОЩЕ.) ДА ПОИСКАМЕ ГЛ.ПРОКУРОР Г-Н ЦАЦАРОВ ДА СЕ САМОСЕЗИРА. Ето такива са скритите,истински олигарси,а те са хиляди!Те са раковият тумор.Да подкрепим минъорите .Суд до дупка за тази маймуна и наследника му,който гуляе с минъорска кръв в СенТропе и кара кола за 700 хиляди,докато хората тук загиват най-жестоко.

2013.07.28 | 12:42

3
АТАКА прогони гербаджийските тикви начело с мутрата Борисов от властта ! Следват ФАНДЪК -овата кучка и хюмнето плевнелийско !

2013.07.29 | 14:54

7
Eeeee, Любчо - Lyubo Angelov - Боздуган ти се оля. Тя шизофренията ти е очевадна, но твоята е рядък вид Сидерастка шизофрения. Да ти се чуди човек на желанието да осираш всички новини - точно както Сидероглу го прави при всяко свое изказване. Да те приемат в ПП "тАшака" май не е задължително да си ГЪ3 и да си резняк, но явно много помага. Оня национален предател Сидероглу сигурно ви е раздал фесовете и ви олабва изотзад, щом не можеш да удържиш и се изхождаш във всяка тема!

2013.07.28 | 13:08

5
СЛЕДВА ДА МИ ЯДЕШ ХУЯ

2013.07.28 | 12:37

1
Главният ПЛЪХ ТИКВАТА Борисов цвърчи и се мята ! НЯМА спасение !
гошо

2013.07.28 | 13:08

6
Това го копираш навсякъде.Имаш ли някоя друга мисъл в главата си?Напиши я/ако умееш/да я прочетем.Извикай някой да ти прочете каквото ти написах.

2013.07.28 | 13:07

4
Правилно, така и трябва! Поздравления на Спиридонов.

2013.07.28 | 12:41

2
kolkoto izborite sa bili 4estni tolkova i nasilie ne e imalo srestu protestirastite komunisti nestastni horata da ne sa glupaci

Добави коментар

Водещи новини