Извънредното заседание на СОС: 4 часа препирни

  • 27 юли 2013 15:38

  • 3718
  • 11
Извънредното заседание на СОС: 4 часа препирни
©

Четири часа придържи извънредното заседанието на Столичния общински съвет, пише Дневник.


След като органите на реда представиха доклади за сблъсъците на 40-тия ден на протест срещу кабинета "Орешарски", общинските съветници дебатираха дали кметът Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска и местната управа са предприели всички мерки за опазване на реда в града.

В дискусията обаче преобладаваха политическите изказвания и почти не се обсъждаха изнесеното от шефа на СДВР Ивайло Спиридонов, областният управител Росен Малинов и другите поканени гости на пожарната, Спешна помощ.

Според председателя на групата на БСП Милка Христова всички законово ангажирани органи твърдят, че взимат мерки, но "безспорно е обаче, че тези мерки не се проявиха като достатъчно ефективни, защото не гарантират безопасност". Липсвало и анализ за направеното досега от общината.

Николай Белалов се оплака, че заради протеста не е успял да премести колата си от синя зона в 17 ч. и му я вдигнали и платил 100 лева. Не уточни в кой ден е станало това предвид, че повечето вечерни протести започват едва след 18.30 ч. Милка Христова пък поиска да има ключови кръстовища, които да не могат да бъдат блокирани.

"На вас ви се иска с магическа пръчка протестиращите да се приберат вкъщи и да продължи работата на кабинета "Олигарски", каза общинският съветник от "Синята коалиция" Атанас Атанасов (ДСБ). По думите му поводът беше назначението на шеф на ДАНС Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на, "но истината е, че вие излъгахте по време на кампанията, че направите експертен кабинет, а не че премиер ще е личният счетоводител на Черепа".


Атанасов попита "кой е този умник в МВР" е решил да евакуира депутатите с автобус."Кой е нарушил закона за движение по пътищата? Протестиращите или органите на мира". Според него не може да се прокарва автобус през голяма група от хора. Десният съветник попита и как е определена толкова голяма зона за сигурност, но до края на дискусията така и не получи отговор. "Не може властта да има поведение, с което провокира гражданите, и после да казва, че те са виновни. Кой утвърди зоната за сигурност - законът казва 20 метра от сградата, а се вижда, че е повече", добави той.

Атанасов направи асоциации с ожесточените протести, с които са смъкнали правителствата на Луканов и Виденов. "Много добре преценете политическото си поведение, които да доведат до заличаването на БСП", каза още той.



На изказването му реагира Милка Христова, че не може дебатът да се политизира, защото се били събрали да уточнят дали взетите от общината мерки са адекватни. "Не от общинските съветници зависи дали правителството ще си отиде или не. Считам, че всякакъв опит за политизиране, е меко казано неуместен", посочи социалистката. Според нея десните партии били много далеч от избирателите си, както били показали последните избори, и попита кой стои зад "Отворено общество".

"Пак се оказа, че импералиазмът е виновен... Соросоиди и не знам си какво. Българските граждани са умни и не е нужно Сорос да им плаща", отвърна Атанасов и добави: "Оставка на това правителство и избори".

Включи се и председателят общинската комисия по обществен ред Татяна Георгиева. "Поне през 1997 г. в БСП все още имаше мъже, но сега няма", каза тя и добави, че не трябва да се казва, че София не е България.


По време на този спор се включиха и дошлите без покана депутати от "Атака", които започнаха да крещят "Г-жо Фандъкова, няма ли да си подадете оставката". Последва 15-минутна почивка.

След това дебатът протече без големи спорове. Сред повтарящите се изказвания се отличи това на общинският съветник от БСП Румен Георгиев, който предложи общината да изпрати писмо до Агенцията за закрила на детето, които да глобяват родителите, отишли на протест, с децата си след 22 ч. На практика обаче това е противозаконно, защото лицата под 18 г. могат да са навсякъде с родителите си и упълномощен настойник или придружител.

Георгиев изрази недоволство, че върху наскоро ремонтирания паметник на Цар Освободител, се качвали протестиращи и телевизионни журналисти, които предават на живо. Недопустимо било и 10 човека да затварят движението на кръстовище. Постави въпроса и с липсата на тоалетни, защото "1000-2000-3000-3000" пиели минерална вода и бира. Трябвало и Столичният инспекторат да провери продавачите на знаменца и свирки.

Общинският съветник от БСП Альоша Даков внесе по време на заседанието проект за решение за приемането на по-конкретни мерки от страна на Столична община за опазването на обществения ред и гарантирането на сигурността на гражданите по време на протестите. Именно този проект за решение беше повод за дебати и спорове между общинските съветници от различни парламентарни групи. Кметът на Столична община Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска призова – „Кажете моля ви, за Бога, кои са тези по-конкретни мерки?”. Тя посочи, че е готова, ако тези мерки са приети, да ги изпълни. Общинските съветници от БСП поискаха столичният кмет да създаде организация за предотвратяване нарушение на реда, на повреждане на общинско имущество, както и разкриване на провокаторите на протестите. „Призоваваме я и да гарантира правото на всеки човек да изрази гражданската си позиция при спазване на обществения ред и опазване на общинското имущество”, се посочва в проекта за решение на съветниците от групата на БСП. След дебатите обаче общинският съветник ген. Атанас Атанасовген. Атанас АтанасовАтанас Петров Атанасов е роден на 17 май 1959 година в с. Батин, България. О. з. ген. Атанас Петров подчерта, че обсъждането и предлагането за гласуване на подобен проект нарушава правилника на СОС

Накрая председателят на ГЕРБ Малина Едрева прочете декларация на общинския съвет, подписана от всички партии без БСП. Двамата съветници от НДСВ не присъстваха. Започналото в 10 ч. извънредно заседание приключи в 14.30 ч.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3718 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
48 Такт

2013.07.28 | 18:12

11
И най-накрая някой военен си припомня славната история на Родината, взима си автомата и гордо без капка съмнение влиза в Народното Събрание и си изпразва пълнителя.
Сидераст

2013.07.28 | 13:37

10
Eeeee, Любчо - Lyubo Angelov - Боздуган ти се оля. Тя шизофренията ти е очевадна, но твоята е рядък вид Сидерастка шизофрения. Да ти се чуди човек на желанието да осираш всички новини - точно както Сидероглу го прави при всяко свое изказване. Да те приемат в ПП "тАшака" май не е задължително да си ГЪ3 и да си резняк, но явно много помага. Оня национален предател Сидероглу сигурно ви е раздал фесовете и ви олабва изотзад, щом не можеш да удържиш и се изхождаш във всяка тема!

2013.07.28 | 13:35

4
никога не съм оставял комунист на мира и сега няма да ги оставя по тошково време баща ми ги псуваше по улиците и ми е оставил този завет, а аз като добър син ще гледам да го изпълнявам и да го предам в наследсто на моя син

2013.07.28 | 13:36

9
Баща ти си е хващал за палците и е лизал задниците всеки път, когато е видел полицай, не се прави.

2013.07.28 | 13:36

8
Румен Георгиев с противозаконни глоби ли ще гониш протестиращите бе червен боклук?
kiko

2013.07.28 | 13:36

7
Оставката дай, лельо Данчеееее!!! Времето ти изтече!

2013.07.28 | 13:36

6
БТВ , БНТ , НОВА ТВ И КАНАЛ 3 са продажни , купени ,антибългарски , курвенски, манипулативни , предателски , отвратителни , чалгарски, антикултурни, протурски, прозападни, лезбийско-педерастки телевизии !

2013.07.28 | 13:36

5
Любчо Боздуганов иди да си изпереш шалварите батакчийски боклук долен!

2013.07.28 | 13:35

3
e bati CIRKA

2013.07.28 | 11:28

1
бесепарите само пречат на работат на общината, да ги изритат
nqkuv

2013.07.28 | 13:35

2
Къкво ти евиновно БСП-то и на всички вас където си нямате работа и ходите защитавата мафията на Бойко, оставе те правителството на мира!!!

Добави коментар

Водещи новини