КТ "Подкрепа": Или Велико Народно събрание, или общонационална стачка

  • 07 юли 2013 12:56

  • 7046
  • 40
КТ "Подкрепа": Или Велико Народно събрание, или общонационална стачка
© Булфото

Президентът да отправи искане до 42-то Народно събрание за свикване на Велико Народно събрание - такова искане отправя Конфедеративния съвет на КТ "Подкрепа" в своя позиция, приета във връзка с напрегнатата обстановка в страната, предаде БТВ.

"България се нуждае от спешно пренаписване на правилата за функциониране на държавата. В противен случай, ако политическите сили в 42-рото Народно събрание не предложат разумно решение, Конфедерация на труда "Подкрепа", за да защити интересите на своите членове и на сънародниците ни, е в правото си да предприеме действия за организиране и провеждане на общонационална политическа стачка", се казва в позицията.

Според синдиката Народното събрание е задължено да проведе този дебат и да се произнесе с гласуване. След това ясно ще се видят аргументите на решаващите фактори от задкулисието, които не желаят да се променя политическото статукво.

От „Подкрепа” допълват, че в момента има действащ Закон за избор на Велико Народно събрание, който не е отменен. В този закон пропорционалните и мажоритарни народни представители са 50 на 50, което е едно от основните искания на протестиращите. В същия закон е залегнало правото, че Инициативен комитет от 500 човека могат да издигнат независим депутат - също искане на протестиращите. Не е проблем да се променят няколко текста, с които да се улесни изборният процес в страната и зад граница /машинно и/или електронно гласуване/. Това е много по-лесно и бързо, отколкото да се променя Избирателният кодекс, казват от синдиката.

В становището се заявява, че са смехотворни аргументите, че едно ВНС е скъпо удоволствие, защото само чрез ВНС може да се намали броят на депутатите, да се регламентира отзоваването им, да се гарантира нормалното функциониране на съдебната система, да се децентрализира властта в регионите, да се избират областните управители и т.н.

Конфедеративният съвет на синдиката смята да изложи аргументите си за свикване на ВНС в отделно открито писмо до президента и до нацията.

Последвайте канала на

7046 40

Свързани новини

Коментари 40

Добави коментар
ЗОЯ

2013.07.08 | 22:20

40
Подкрепа мълчанието ви беше дълго .Очаквахме вашата подкрепа и вашето отношение за случващото се в стра- ната.Бездушието е овчото поведение на управляващите. Тези които протестират са интелигентни хора и знаят какво искат,най-малкото което искат е хаус и анархия. Искат достоен живот но със стари моцуни промяна не ста- ва.Да си ходят,за кой път ще се каже че искаме да ни управ- ляват хора които ние предлагаме и на които ще търсим сметка.Сега на кого да търсим сметка след като депутатите сами си ги предлагат и никой не им държи сметка какво правят ,как го правят и защо.Промяна в Конституцията,промана в Изборният Кодекс,промяна в Трудовият Кодекс и всичко което е остаряло като закон който не действа благоприятно за държавата,за хората Защо трябва със лошо да се постига хубавото,като може и трябва по мирен,цивилизован и разумен начин.
Синдикален член

2013.07.08 | 17:11

39
Кой ще стачкува,бе!То няма работещи !За мините и учителите забрави!Няма кой да ви уйдиса да връщате ГЕРБ!Много ни подценявате,купени от олигарсите синдикати!Знаем ви какво представлявате!
Миньори от КТ"ПОДКРЕПА"към Мини Марица изток,старо

2013.07.08 | 17:11

38
Ние няма да стачкуваме ,защото не желаем ГЕРБ да се върне на власт!Тренчев,нали знаеш,че БСП спечели в Стара Загора!Не се излагай да не ставаш на стари години за резила!Стачка няма да има!Не искаме Мутрата повече,защото той и Цветелина разсипаха предприятието ни и държавата!Разбра ли,градски!Без нас не може да стане стачка,успешна поне.А ние сме с Орешарски!Ясно ли ти стана?Иначе само на синдикати ще ни станете!

2013.07.08 | 01:13

14
Миньори прости,глупави и загубени.БСП ще построи Белене и познйте ,кое ще е първото предприятие което ще затворят,ТЕЦ Мрица,защто къде ще подават новия ток.Просто Белене ще замени Мариците.Пускат нова мощност затварят стара.Подновяване на оборудването,както искате го наеречете но то ще стане и тогава 60000 безрабтни си стачкувайте колкото искате няма да има ,кой да ви чуе в дълбоката провинция.
Михаил Самарджиев

2013.07.07 | 19:16

6
ЦИРК!!
Член на КТ Подкрепа

2013.07.08 | 17:10

37
Сега и синдикатите ли подкупиха?Тренчев,стачка става с хора,а ние няма да стачкуваме!Кой си ти,че да говориш от наше име,без да си ни питал?Ние сме против едноличното управление на Борисов,с голям зор го извадихме от властта, не сега да ти се връзваме на акъла да го връщаме със стачка!Спри да плямпаш глупости!Няма да стачкуваме!
Макаров

2013.07.08 | 17:10

36
Кви избори бе дърт пергиш,стар превратажия боклук
ТРЕНЧ

2013.07.08 | 17:10

35
ТРЕНЧЕВ е един от виновните БЪЛГАРИЯ да е на това дередже!Изключително опитен манипулатор!Много корумпиран!Пази Боже!

2013.07.08 | 17:10

34
Подкепен боклук

2013.07.08 | 17:10

33
Тренчев,навремето ти беше един от тези,които писахте точно тези правила!Сега ти би трябвало да си последният,който да не ги харесва и да настоява за ВНС!България е на това дередже ,просто защото синдикатите абдикираха от основата си функция-да защитават правата на работещите!Вие позволихте на СДС да разпродаде и разсипе държавата.Пазихте НДСВ и Борисов и не бяхте с народа си,Вие сте колаборационалисти и продажници на интересите на народа!И сега пак го продавате!Само че ние ви знаем какво представлявате и НЯМА ДА СТАЧКУВАМЕ!Ние сме гласували на избори и сме избрали ЗАКОННО правителство!Няма да го свалим!
Радо

2013.07.08 | 17:09

32
Що не протестираха тези коромпета от Подкрепа и Кнсб по времето на Боко-Тиквата&Цецо-Крадецо какво направиха да се вдигне минималната заплата? Това са алчни старчета който само ламтят за пари иначе минималната отдавна да е минала 600 лева тези организации са просто адвокати на работодателите!
Марк до Радо

2013.07.08 | 17:09

31
Не са протестирали, защото не е имало основания!! Ти си обикновен социалистически остатък отпреди 1989 г. и си свикнал да клечиш до държавната ясла и да очакваш да ти налеят в човката поредния месечен порцион от заплатка или социални помощи!!Ти си човек от миналото!! Соца фалира и сега БСП е прсто една мафиотска структура!!

2013.07.08 | 17:08

29
Поздравления Радо !!! Аз съм синдикалист и двамата лидери на синдикатите ги познавам отблизо.Първо за вечният и пожизнен ТРЪНЧЕВ-/не случайно някои го наричат " от трън на глог"/-той си почива на старата слава по времето, когато "даваше репортажи по радио Свободна Европа. Пламен Димитров е повече амбициозен .И двата синдиката спят зимен сън-още миналата година им предложихме да проведем Национална стачка против ГЕРБ - но се оказа,че са зависими от властта и си траят .....

2013.07.07 | 21:06

9
Понякога много се чудя как точно хора като теб си предсавят функционирането на икономиката? Изглежда, че така: Някой държи някъде пари и други ходят да му искат. Той по неизвестни причини не дава. Но ако много се настоява -дава нещо. После измисля начин да го вземе обратно и т.н.
Денвидов

2013.07.07 | 21:06

8
Ало, Тренчев, откога синдикатите имат право на политически искания? Или смяташ че си "Синдикатът" в Калабрия отпреди 20 години? Хайде много молим да приемеш нашето открито писмо с искане за твоята оставка. Ние ще си направим нов синдикат с истински, а не продажен президент!

2013.07.08 | 17:09

30
А междувпрочем има право на национална политическа стачка и е провеждал такава.

Добави коментар

Водещи новини