Политолог: Формира се нов партиен картел

  • 24 юни 2013 12:31

  • 2891
  • 4
Политолог: Формира се нов партиен картел
© Булфото

В момента виждаме един политически по своя характер протест – първият от много години насам политически протест. Това заяви пред БНР политологът Антоний Гълъбов.

"Оказа се, че онези, които се опитаха да използват февруарските протести в своя полза – разбира се, че става дума за корпоративни интереси, аз и тогава говорих за това, че протестиращите, без да искат, попадат в обяснителната схема и в корпоративните интереси, срещу които формално протестират. Сега желанието на същите тези интереси наистина е да компрометират протестите, защото за все повече хора е ясно, че това, което се случва в управлението на страната, няма нищо общо с демокрацията. Ние сме в началото на формирането на нов партиен картел. И това, което се случи на КСНС в четвъртък, е много показателно. Реално погледнато, се оказва, че "Атака" говори на висок глас онова, което БСП си мисли. Отсъствието на председателя на НС като позиция и като ангажимент към сегашната ситуация е необяснимо за мен. Както Миков, така и Местан, така и Станишев седяха и тихо мълчаха, докато Сидеров провокираше президента. Всъщност реално погледнато, независимо от това, че няма преки преговори между "Атака" и ДПС, те са свързани през БСП. Това има своя израз и на европейско ниво. ПЕС, подкрепяйки Станишев в тази ситуация – 11 месеца преди изборите за ЕП, според мен поема огромен риск за предстоящите резултати", коментира Тодоров.

Според социолога проблемът е в отказа да се управлява: "Имаме много ясния профил на желанието за пренареждане на сектора за сигурност, на желанието за пренареждане на сектора на енергетиката. Сигурност и енергетика са двата сектора на руското влияние във всички бивши социалистически страни. Имаме опит да се играе със страховете на хората, обяснявайки, че едни бързи избори ще доведат до тежка криза, че няма да можем да подпишем договора с ЕК – всичко това не отговаря на истината". Гълъбов смята, че в Изборния кодекс са необходими само 4-5 промени: "Ако има политическа воля за това, промените могат да се случат в рамките на един месец".

Ако скоро имаме предсрочни избори, високата гражданска активност в момента неминуемо ще увеличи избирателната активност, подчерта социологът и добави, че следващите избори няма да възпроизведат сегашния резултат. "Иван Костов продължава да бъде най-сериозният политик с капацитет за оценка на ситуация и с капацитет за анализ, който далеч надхвърля рамките на опонентите му. Вдясно не трябва да се върви към Коалиция за България - вдясно, не трябва да се върви и към единна партия, дясното е многолико, дясното трябва да се научи да работи заедно, без да губи собствената си идентичност".

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2891 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ТУК РАБОТЯТ САМО СМОТАНИ КОКОШКИ И КОКОШОВЦИ

2013.06.26 | 12:25

4
"Преговорите между "Атака" и ДПС са свързани през БСП, заяви Антоний Тодоров" - "Това заяви пред БНР политологът Антоний Гълъбов." - ПОСЛЕДНО, КАК СЕ КАЗВА ТОЯ ПЕДЕРАС?!? ДА НЕ Е ВСЪЩНОСТ КОНСТАНТИН ТОДОРОВ?!?!?

2013.06.24 | 21:30

3
" Иван Костов продължава да бъде най-сериозният политик с капацитет за оценка на ситуация и с капацитет за анализ, който далеч надхвърля рамките на опонентите му." ТАКА МИСЛЯТ И ДРУГИТЕ 7-8 КОСТОВИСТА В БЪЛГАРИЯ! НО НА НАС ХОРАТА НИ СЕ ЖИВЕЕ ПО ЕВРОПЕЙСКИ!
Отец Паисий

2013.06.24 | 21:30

2
Иван Костов е най-големият мръсник, който се е показвал някога на политическата сцена! Той и неговите сподвижници и приятелски бандитски кръгове извършиха дивашката приватизация в България и разпродадаха за жълти стотинки и огромни комисионни милата ни Родина! Този Иван трябва да каже къде отидоха 23 милиарда лева! Защо до сега никой не разследва далаверите на едно от най-крадливите правителства за последните 23 години!

2013.06.24 | 17:54

1
Трябва със всички сили да подкрепим и раздухаме протестите. Нали иначе няма да може да се избегне обсъждането на офшорките, на участието не само на президента но и на много дълъг списък там. Може и някой да вземе да се сети, че Германия ни предложи да ни даде списък с българи укрили капитали в Швейцарски банки а правителството на Бойко отказа да ги вземе. Ми така де, ако не режем клона на който седим може да отрежем нещо друго...

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини