Ден 8: "Оставка", "Мафия" и яйца по централите на ДПС и БСП (галерия)

  • 21 юни 2013 18:44

  • 36463
  • 258
Ден 8: "Оставка", "Мафия" и яйца по централите на ДПС и БСП (галерия)
© Булфото

За осми пореден ден в София и страната се провеждат масови протести срещу правителството на Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21. Пред Министерски съвет в столицата започнаха да се събират хиляди протестиращите. Има засилени мерки за сигурност, както и метални заграждения.

Шествието ще премине по познатия вече маршрут от Министерски съвет към Парламента, Орлов мост и от там към партийните централи на БСП, ДПС и ГЕРБ.

Протестите започнаха миналия петък срещу скоростното назначение на Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на за шеф на ДАНС. Към този гняв се добавиха поредица изказвания и действия от страна на властта. Към всички тях сега се прибавя и миналото на новия областен управител на София – Росен Малинов, който се оказа е сътрудничил на Шесто управление на Държавна сигурност.

Недоволните са на различна възраст и са "въоръжени" със свирки, знамена, карикатури и плакати, на които пише: "Г-н Монов, сега и вие сте интернет зависим! Ха-ха", "Оставка", "Мафия", "6 години системен тормоз, закани за убийство и натиск да отстъпим имота си",  "Системен тормоз и корупция", "Мафията засади Цветлинчета и завъди Писанчета", "Безочието и наглостта - вън от нашата страна".  Част от митингуващите носят маски на прасета. (Снимки от протеста в София можете да видите тук)

Хората настояват за смяна на политическия модел и бързи промени в Изборния кодекс. Днес основната тема е провеждащият се в София съвет на Партията на европейските социалисти (ПЕС), чиито лидер е Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на.

Пред централата на "Атака" на ул. Врабча е спокойно. Симпатизанти на партията не са преградили улицата. Националистите заявиха, че няма да блокират движението.

 При охраната на масови прояви на „първа линия” ще бъдат разположени служители, облечени със светлоотразителни жилетки с надпис „Антиконфликт полиция”. Това е нов подход, който се въвежда по инициатива на ръководството на СДВР, съобщиха оттам.

Целта е униформените служители ясно да заявят пред гражданите желанието за толерантност и овладяване на напрежението при провеждането на масови прояви и за диалог с гражданите. Следващата стъпка ще бъде и въвеждането на полицейски екипи, на чиито светлоотразителни жилетки ще се чете надписът „Полиция - Диалог екип”. Тяхната задача ще бъде да водят диалог с различни групи протестиращи, организатори и граждани по време на протестни митинги и шествия.

Гражданите на място ще могат да сигнализират за възникнали проблеми и създадени условия за провокации или ескалация на напрежението. Униформените са обучени за водене на преговори при евентуално възникнали конфликти между страните.

Тези нови практики се базират на изпитани и утвърдени стратегии, използвани от полицията в партньорските европейски държави. Статистиката при използването им показва драстично спадане на инцидентите по време на провеждането на масови прояви.

Малко по-късно при преминаването покрай централата на БСП един от протестиращите метна по сградата камък, към "Позитано" 20 полетяха и кенчета с бира. Малко по-късно при преминаването си покрай централата на ДПС на столичния бул. "Ал. Стамболийски" демонстрантите  хвърлиха няколко яйца.

Протестното шествие във Варна се насочи по необичаен до сега маршрут. Протестиращите се отправят към галерия във Варна, където са изложени фотоси на самозапалилия се пред сградата на общината по-рано тази година Пламен Горанов.

Шести ден в Сливен протестират срещу правителството на митинг-шествие. Недоволните граждани отново се събраха на площад "Добри Желязков", преминаха по главната улица на Сливен, пред централата на БСП и Областната управа и скандираха "Оставка" и "Мафия". Протестното шествие завърши пред офиса на ДПС.

В Бургас с призиви „оставка” хората отново призоваха за свалянето на кабинета и организирането на предсрочни избори. Малко над 100 души се събраха на пл. „Атанас Сиреков”. С лозунги като “Не сме провокатори. Мразим ви безплатно” бургазлии излязоха за пореден ден на протест пред сградата на общината. Изготвянето и приемането на нов изборен кодекс обаче трябва да бъде основна задача на сега управляващите, преди да се оттеглят, категорични бяха протестиращите на площада. Сред тях имаше майки с деца, пенсионери, ученици. Ясно и категорично искане изказаха хората от Бургас, а именно – повече гражданско участие в управлението и оттегляне на всички политически сили и фигури, управлявали през годините на преход. „Чухме много извинения от управляващата тройна коалиция. Не искаме извинения, а оставки”, обявиха с мегафон най-активните в протеста. Възгласът бе посрещнат с викове: „Оставка!” и „Долу БСП!”. Протестът в Бургас протече мирно, без напрежение. Липсваха политически лица. Малка част от протестиращите преминаха през партийните централи на БСП, ДПС и Атака. Няколко полицейски автомобила следиха за сигурността. Бургазлии обявиха, че ще се съберат и утре в същия час. Протестно шествие ще бъде организирано в неделя от 11.00 часа.

Нашите искания са оставка на това правителство, приемане на нов изборен кодекс и нови избори. Това казаха протестиращите във Велико Търново. Днес е осмият ден на протести. Сред протестиращите има интелектуалци, университетски преподаватели, художници, бизнесмени, студенти. Около и над 50 души всяка вечер се събират пред паметник „Майка България" в часовете от 18.00 до 21.00 часа. Те са категорични, че ще излизат докато Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 не си подаде оставката и „не си събере цялата шайка, да се вслуша в това, което говорят хората, улицата както ни наричат или интернет лумпени и се прибираме по домовете си", казват те. Това е искането на всички хора, които са излезли на улицата. Според тях, ако това правителство почне да се държи логично, може би по някакъв начин ще направят компромис в исканията си, но то всеки ден предизвиква хората с какви ли не нови грешни ходове.

Друг мъж от протеста каза, че не очаква правителството на Орешарски да си подаде оставка под натиска на народното недоволство, но очаква да направят някакви макар и минимални промени в изборния закон в полза на народните искания, за да може да има по-голяма представителност народът ни. По думите на протестиращ, като попитали депутата с 30-годишен стаж като психолог, нарекъл хората от протестите интернет лумпени какво означава това обръщение той е отговорил, че това е парцал, който изчиства самоличността си. Според протестиращите във Велико Търново парцалите са в парламента. Според тях само човек, който е зачеркнал самоличността си, може да гласува каквото му кажат. Хората, излизащи всяка вечер на протест, заявиха, че не правят разлика между партиите, които са направили правителство, за тях всички са мафия.

Около 3000 пловдивчани излязоха за пореден ден на протест срещу кабинета „Орешарски”. Традиционно шествието премина през централната част на Пловдив, като преди това недоволните се включиха в подписка срещу назначаването на областния управител от квотата на ДПС. Протестиращите блокираха едно от възловите кръстовища край „Чифте Баня” и затвориха два от булевардите в района. Младите хора се заканиха да отстояват исканията си докрай. Очаква се в неделя, в Пловдив да се включат в протестите над 15 хиляди недоволни от кабинета „Орешарски”.

Протестиращите в Благоевград и дясно представените партии се обединиха в протестните си действия срещу назначаването на Муса Палев за областен управител. По думите на присъстващите протестните действия ще прераснат в общонационална политическа стачка, която ще продължи до свалянето на правителството на Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21.

Към 100 души на различни възрасти излязоха за трети пореден ден на протестно шествие в Силистра. Мнозина, по призив в социалната мрежа, бяха с народни облекла. За пръв път шествието се спря пред паметника на Васил Левски в центъра на града и след възгласите "България" коленичи за едноминутно мълчание. След това завърши пред централата на БСП, където множеството скандираше "Червени боклуци", "Мафия" и "Оставка”.

Последвайте канала на

36463 258

Свързани новини

Коментари 258

Добави коментар
ДПС

2013.07.01 | 02:26

258
ТУРЦИЯ НАД ВСИЧКО!!!!
КЕНЕФ

2013.06.23 | 01:19

220
Турция живее в ла йна, всеки път си бърза гъ за с турското знаме.

2013.07.01 | 02:23

257
ГЕРБЕРАСТИ НЕ СЕ НАПЪВАЙТЕ ЖАЛКИ СТЕ . СТАНИШЕВ ВЧЕРА ВИ ГО КАЗА -ГЕРБ НЯМА ДА ВИДЯТ ВЛАСТ ПОВЕЧЕ !!!

2013.06.23 | 01:03

119
Do 139 Ako Va6eto mnenie go opredelq Stani6ev, to na6eto mnenie go opredelqme nie! Gerb 6te se varne to4no za6toto Stani6ev ne go iska. 30 % ot 44 % glasuvahme za Gerb i Boiko. Tova trqbva da Vi govori ne6to
аз

2013.07.01 | 02:23

256
БУГАРИ=ТАТАРИ МАКЕДОНИJА НА МАКЕДОЦИТЕ

2013.06.22 | 03:11

10
DA TI GO TURNA
ДПС

2013.07.01 | 02:22

255
ВАШАТА ДНК Е 80%ТЮРСКА А ТУРСКАТА Е 90% ТЮРСКА ДА ЖИВЕЕЕ ТЮРСКАТА РАСА

2013.06.23 | 01:02

115
не си си научил урока вие турците всъщност сте кюрди а ние българите сме първата и най-умна цивилизация !

2013.06.23 | 00:59

102
Бе ДПС-то толкова ли сте изплашени от протестите, че пускате такива евтино-провокативни драскачи?

2013.06.21 | 23:08

4
Ако нямаш пари за доктор това може и да ти помогне,пак казвам може би:Удариси главата в стената,ДВА ТРИ ПЪТИ,СИЛНО И ПОСЛЕДОВАТЕЛНО!
12345

2013.06.21 | 22:56

2
ГИОТВЕРЕН СИКИЖАМ АМЖЪНЪЪЪ НА МАИКА ТИ СЛИВАТАААААААА
Asen

2013.07.01 | 02:21

254
Накрая като СФ си върне Тиквата останалта БГ ще се отцепи. Живейте си вие в Мутроландия. 3,5 години ни бяха достатъчни. Провинцията не може да понесе дори 1 ден тиквата и седерастията отново на власт. Съд за тиквата, Данков и герб. масови убийци.

2013.06.23 | 20:10

253
Не искам шибаните Софиянци да решават кой да е на власт. Когато има масови протести в цялата страна ще ги подкрепя.
:)

2013.06.23 | 01:58

248
По принцип съм съгласен с теб, че София не е България, но заради такива като теб дето си стоят и мишкуват, сме толкова години на този хал. Хората са там и заради ТЕБ и твоите деца, така че не се излагай с такива коментари!

2013.06.23 | 01:58

247
То има протести и в някои други градове. Аз вчера бях в пловдив - вече осми ден около 2000 човека протестират пред общината на центъра, правят обиколка по партийните централи и запушват главната улица за малко. И протеста е много културен и мирем. Никакви безредици не е имало, даже напротив пълно беше с майки с малки деца и даже колички.
БЪЛГАГИЯ

2013.06.23 | 20:07

252
Историческите факти показват че КОМУНИСТ и ТУРЧИН се гонят успешно само с оръжие .... НА ОРЪЖИЕ ИСТИНСИ БЪЛГАРИ !!! Не позволявайте да ни отнемат НАШЕТО БЪДЕЩЕ !!!

2013.06.23 | 20:07

251
Поредният неграмотен ГЕРБер - дори името на страната не може да напише правилно

2013.06.23 | 20:05

250
Видях тука в коментарите по долу някой който се оправдава че е пострадал от управлението на ГЕРБ.Аз питам как да пострадаш от управление на ГЕРБ което го е нямало.Кой мислите че управлява държавата ГЕРБ ли?Ама много се лъжите.Навсякъде в държавата 80-90% от хората които работят в администрациите и на високи постове са си все същите.Някой дори и от времето на ТАТО.Как чакате нещо да се промени за 4 години.Та нали точно тези хора които са се сраснали в държавата и са навсякъде(общинска администрация,данъчни администрации,болници,училища,полиции и др.) и ГЕРБ се опита да ги изчисти спомогнаха за падането на ГЕРБ от власт.Ако ГЕРБ направи грешка е че се втурна да затяга колана с това „недоразумение" - Дянков и да спасява държавата от банкрут.По добре да ни раздаваха колкото пари имаше на помощи та да станем като Гърция и да чакаме някой да дойде да ни управи дереджето ако въобще се появи такъв.Когато Гърците преди години започнаха стачките и оставаха без работа ни обясняваха че те могат да си го позволят защото имат натрупани спестявания а ние сме бедни и не можем да си го позволим защото няма да можем да изхранваме семействата си.Сега Гърците бяха ударени и в спестяванията си.Помислихте ли какво ни чака нас защото България не е Гърция и няма такива крупни инвеститори които да имат интерес да помагат.Всичко това и като прибавиш и амбиции те на БСП и ДПС да продължат да грабят държавата като източват чрез свои фирми ДДС както и борбата им на всяка цена да останат в бизнеса с енергетиката от която печалбите са най големи е видно че не могат да се очакват да се случат чудеса.Бъдете реалисти.Защо мислите Орешарски не иска да издаде властта а иска 1 година отсрочка ами много е просто защото през това време в България трябва да влязат пари от Европа.Нищо друго не е важно за тях.Нито нищетата на народа ,нито борбата с монополите, нито вдигане на заплатите, нито падането на цената на тока.За последното само ще направят няколко промени с които ако сега ви падне цената на тока с 5 лева после ще се вдигне с 10 лева.Продължавайте да си мечтаете и да се заблуждавате че спасението ви е в тройната коалиция.
БЪЛГАРИЯ

2013.06.23 | 01:58

249
СМЪРТ НА КОМУНИЗМА ....НА ОРЪЖИЕ БРАТЯ БЪЛГАРИ !!!
No pasaran

2013.06.23 | 01:58

246
Няколко хиляди българи искат да се въоръжат и да избиват други българи. Как ви звучи? Щом го искате ще го имате, но после да не ревете когато се срещнем, защото аз съм готов, а сигурно и много други. Връщане на Борисов на власт - никога, разберете го най-после.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини