ЕС отново обсъжда включването на "Хизбулла" в черния списък

  • 19 юни 2013 21:08

  • 1169
  • 2
ЕС отново обсъжда включването на "Хизбулла" в черния списък
©

Експерти от Европейския съюз провеждат втори кръг от преговори по искане на Великобритания относно въпроса за включването на военното крило на ливанската групировка „Хизбулла” в списъка с международните терористични групировки, съобщиха дипломатически източници, цитирани от АФП.

След няколкомесечно забавяне специалистите по борбата с тероризма от 27-те страни в ЕС се събраха за пръв път на 4 юни, но не успяха да постигнат единство относно включването на „Хизбулла” в черния списък.

Новите преговори са по формалната молба на Великобритания и те ще се проведат днес”, заяви дипломат от ЕС, пожелал анонимност.
В Европа настроенията се промениха през миналата година, след нападението срещу израелски туристи в България, за което София обвини „Хизбулла”. Освен това през март съд в Кипър осъди член на „Хизбулла” на четири години затвор за планиране на терористична атака.

Обаче по-рано този месец имаше известно объркване в Брюксел, след като България изглеждаше, че дава заден ход. Но новият външен министър на страната Кристиан Вигенин впоследствие посочи, че „България не е ревизирала позицията си по отношение на терористичния акт”.

Последвайте канала на

1169 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.06.20 | 14:18

2
Той нашия гей министър ще ви каже къде да я включите!
Симеонова

2013.06.20 | 14:17

1
ЕС всички наболяли въпроси на съюза е ришила ,та непрекаснато се занимава с Хисбула. Бяга от отговорност и липса на конструктивност, а най-вече от безкрайна липса на идеи в новите икономически ситуации. Промяната, която иска от нас ЕС, сега ние трябва да искаме от него, иначе ще затънем заедно в статуквото.

Добави коментар

Водещи новини