Вигенин се оплете за "Хизбулла"

  • 06 юни 2013 17:48

  • 8597
  • 49
Вигенин се оплете за "Хизбулла"
©

България не разполага с категорични доказателства, че ливанската организация „Хизбулла" седи зад атентата в Бургас. Това твърдение на министъра на външните работи Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, намира силен отзвук в световната преса днес, съобщава БТВ.

Почти една година след атентата на летището в Бургас все още въпросите са повече от отговорите. „Обоснованото предположение", изразено от бившия министър на вътрешните работи Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа през февруари, очаквано насочи вниманието към ливанската шийтска организация „Хизбулла", която посрещна българските обвинения с ледено мълчание. Думите на Вигенин, че нямаме категорични доказателства, а само косвени улики, повтарят позицията на социалистите, че „обвиненията са прибързани".

Тази тема обаче е толкова деликатна, че всяко едно изказване на български официален представител се следи под лупа от западните, а и от арабските медии. И за Брюксел, и за Бейрут въпросът за отношенията между Европейския съюз и Ливан, в контекста на българските обвинения, е повече от важен, но деликатността му е свързана с много задкулисни фактори, които в момента определят това, което излиза на повърхността.

Генерал Амин Хотейт е стратегически анализатор и уважаван военен, който не крие близостта си с "Хизбулла". Той често изразява публични позиции по теми, по които ръководството на организацията не говори - както в случая с "обоснованото предположение" на България. „Според мен България прибърза с обвинението. Допусна грешка в това отношение, защото официалната стъпка следва да бъде винаги премерена, стабилна, основана на категорична улика. Официалният ръководител не бива да гради позиции върху илюзии и предположения. Действията на официалното лице не са действията на журналиста, нито действията на романиста, за да изхожда от фантазии или хипотези", казва ген. Амин Хотейт.

С думите на Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, от вчера, цитирани от десетки световни издания, темата придобива нова актуалност, още повече че българското следствие не е кулминирало в обвинителен акт. По тази тема човекът, който представи "обоснованото предположение", нарече недопустимо изказването на Вигенин.

"Ние имахме достатъчно доказателства да се направи "предполагаемо предположение", че военното крило на „Хизбулла” е съпричастно към извършването на този терористичен акт. Това, което публично сме оповестили, няма как да има по-малко доказателства към настоящия момент, а аз съм убеден, че дори имаме надграждане на доказателствата", категоричен е Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа.

В интервю за предаването "Хрътките", което ще бъде излъчено в събота, новият вътрешен министър заявява, че промяна в позицията ни няма. „Мога да ви уверя, че промяна в позицията на България няма да има. Още по-малко аз ще съм човекът, който ще направи такава промяна. Аз заставам зад колегите си и смятам, че те много професионално са си свършили работата”, заяви Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола, според когото е имало „грешна интерпретация” на изказването на Вигенин.

В късния следобед чрез прессъобщение от Министерството на външните работи, министърът на външните работи подчерта, че България не е ревизирала позицията си и е готова да се присъедини към консенсусно решение на ЕС по темата. Наша отговорност е да представим още по-солидна основа за това", съобщават от новата администрация в министерството.

Дискусията след атентата в Бургас се възобновява в особено напрегнат момент за Ливан и целия регион.

Вижте тук каква външна политика ще води страната ни

Последвайте канала на

Константин Тодоров
8597 49

Свързани новини

Коментари 49

Добави коментар

2013.06.08 | 01:07

49
От известно време в публичното пространство се върти ' една ' снимка, на която Станишко и Вигенин са на едни шезлонги на някакъв плаж ... Разбра се, че снимката е от 2008 г., но не се разбра на кой плаж са били - във Виетнам или в Куба . Трябва да се направи анкетна комисия , която да установи следното : Кой е направил тази снимка ? На кой плаж е правена снимката - в Куба или във Виетнам ? С какви пари са отишли Станишко и Вигенин на този плаж , сиреч техни собствени пари или с пари от джоба на българския данъкоплатец ? Защо е важно да се сформира анкетна комисия , за да се изясни този случай ? Ако снимката е направена от Трактора и кукловодите му от ДС, то какви ли още снимки и филми имат в филмотеката си и дали от това не произлизат съответните зависимости ? През 2005 - 2009 г. , докато Станишко беше премиер, от ' Кремиковци ' бяха източени / законно откраднати / 700.000.000 лв от джоба на българския данъкоплатец. Станишко странно мълчи по този въпрос и дали не се е облажил и той от тези пари и респ. с тях да е платена въпросната туристическа дестинация ? Ако Станишко и Вигенин смятат, че излежаването по шезлонгите в Куба или Виетнам е външна политика, то тогава ние наистина сме си бананова република ...
koko

2013.06.07 | 20:50

48
Тъпа КОМУНИСТИЧЕСКА (МАЙМУНСКА) СБИРЩИНА!Кога най-после ще престанете да се изказвате и да ни тормозите?Отивайте си в СИБИР и си градете вашия измислен строй!Стига сте ни баламосвали и КРАЛИ!
moli

2013.06.07 | 11:45

47
Омота ли се?Не знам обаче това омотаване дали ще му бъде простено от тези които пострадаха.Той не се е омотал ,това е логиката на комуниста.Само,че тия забравят ,която година сме сега.Вътрешният министър беше изпаднал в ужас и замазваше всячести нещата,но нещо не се получи.Егати резила пред цял свят.Те какво си мислят,че Европа е глуха и сляпа.

2013.06.07 | 11:05

46
Брей, това гейче излезе с по-мъжка позиция от целия кабинет на герберите взети заедно, може и да стане министър от него, виж ти!!!

2013.06.07 | 10:55

41
TVA geiche se dokaza che i istinsko geiche shtoto dade zaden
Мен

2013.06.07 | 10:57

45
Няма ли кой да му подари едно ДИЛДО на този набеден министър ?

2013.06.07 | 10:55

44
Тука има-тука няма вагина,що е то? Отговор:българския външен министър от избран от бсп,дпс и атака.

2013.06.07 | 10:55

43
Този говори с вагината си
Има ли значение

2013.06.07 | 10:55

42
Има ли още някой с акъл в главата дето да не е на ясно, че никакви мюслимани и талибани, и муджахидини, и всякакви други "дини" - нямат нищо общо с това в Бургас. Приемливи жертви - като нашите двама шофьори в Ирак, като един от най-най-агенти от Италия - застрелян погрешка на входа на американската база - след като се връща с освободени заложници и картечаря на вишката така прострелва колата, че има само един проектил през предното стъкло и той е директно в гърдите на италианеца. Странно а!!!

2013.06.07 | 09:54

11
Вигенин направи ПЪРВОТО умно нещо от две десетилетия насам - опълчи се срещу американския и израелски терор върху всички "неудобни" държави! Ама тъпите ви герберастки глави това нещо не могат да го проумеят. Цецо-печатаря насила вкара целият европейски съюз в една твърде неудобна позиция - да "признаят" Хизбула за терористичкна организация, позиция, която всички държави, с изключение на Великобритания твърдо НЕ подкрепят.

2013.06.07 | 10:28

40
ЕЙ ПЕЩЕРЕН КОМУНИСТ, СТУДЕНАТА ВОЙНА МИНА! ТИ ОЩЕ НЕ СИ ИЗПЪЛЗЯЛ ОТ ЗЕМЛЯНКАТА. СЕГА С АМЕРИКА СМЕ СЪЮЗНИЦИ И С ИЗРАЕЛ. НЯМА ГИ ВЕЧЕ ПРОСЪВЕТСКИТЕ АРАБСКИ РЕЖИМИ С КОИТО ЖИВКОВ СЕ ПРАВЕШЕ НА ДИПЛОМАТ И ВЪРТЕШЕ ДАЛАВЕРИ. БЪЛГАРИЯ Е В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, В НАТО И СМЕ ПРИЯТЕЛИ С РУСИЯ. ВЕЧЕ СМЕ ТАКА ДА СЕ КАЖЕ В БЕЛИЯ СВЯТ ОТВСЯКЪДЕ.

2013.06.07 | 10:28

39
Комунягите ако много знаят, накрая ще си отидат при хизбула, щом толкова се харесват.

2013.06.07 | 10:28

38
ДРУГАРЮ ПРОСТ, МНОГО ЯСНО ЧЕ ЩЕ БЪДЕМ СЪЮЗНИЦИ С АМЕРИКА, А НЕ С ХИЗБУЛА. ТОВА Е НОРМАЛНО И МНОГО ПО-ИЗГОДНО КАТО СЕ ИМА ПРЕДВИД ЧЕ СМЕ В ЕВРОПА НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ.

2013.06.07 | 09:54

9
АМЕРИКА И ИЗРАЕЛ СА НАШИ СЪЮЗНИЦИ БЕ ЧЕРВЕН ТАПИР, А АРАБСКИТЕ ТЕРОРИСТИ НЕ СА НИ СЪЮЗНИЦИ, СТОПЛЯШ ЛИ БЕ ЧУТУРО МАЛОУМНА КОМУНИСТИЧЕСКА. ТОЗИ УТРЕ ЩЕ ЗАЩИТИ И АЛКАЙДА.
КАКА

2013.06.07 | 08:53

6
какъв опълченец е тоя дупедавец ...той просто вижда микрофона и говори без да знае какво говори

2013.06.07 | 02:44

2
Vie zitirate ljubimata vi Duma nali? Ina4e ne moga da si predstavq otkade tolkova gluposti. Vie otri4ate tezi koito pomognaha DEISTVITENLNO. No s tazi pomo6 e svar6eno. Haide otivaite da stroite AEZ v zemetrasna zona i se kefete...

2013.06.07 | 10:28

37
Вагината се е изказала... Сега дрогарите бързат да замажат неловката ситуация. Дупенето на Москва води до тук.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини