Общината започна проверка на дупката, убила Чочо Попйорданов

  • 07 май 2013 21:33

  • 8990
  • 4
Общината започна проверка на дупката, убила Чочо Попйорданов
©

Столичната община и ДНСК проверяват изпълнени ли са всички изисквания за обезопасяване на фаталната дупка, която отне живота на актьора Чочо Попйорданов, научи "24 часа".

Засега проверката е по документи. Сравняват се кадри от пускането в експлоатация на частното гробище и сегашното състояние на обекта, за да се установи дали има разминавания с одобрения проект. Днес всички книжа ще бъдат щателно прегледани от експерти на общинската дирекция по контрол на строителството, ДНСК и район "Витоша".

Разрешението за въвеждане в експлоатация на гробището е издадено през 2010 г. от ДНСК. Фаталният инцидент отново поставя въпроса за изготвянето на закон за погребалната дейност, тъй като в момента няма режим, нито контролен орган, който да следи частните гробища.

По тази причина проверка може да се прави само за спазването на нормите на Закона за устройство на територията, смятат специалисти.

"Нямаме предписания от институциите за осигуряване на безопасност. Обектът има всички разрешителни, въведен е в експлоатация, всичко е съобразено със законите. На мястото на инцидента има табела, която предупреждава за височината", каза Мария Петрова, изпълнителен директор на "Бояна Парк София". Тя е категорична, че към управата и собствениците на частното гробище няма претенции от близките на Попйорданов.

"Бил е с придружителка, която е видяла всичко. Има и запис от охранителните камери, но не можем да го предоставяме без съгласието на близките. Ситуацията е доста деликатна. За нас най-важното са спокойствието и сигурността на клиентите", категорична е Петрова.

Тя е директор на частното гробище от октомври 2012 г. Днес собственик на капитала е офшорната компания "ЕСТУРИА С.А.Р.Л", регистрирана в Люксембург.

Строежът на гробището започва през лятото на 2009 г. Тогава "Бояна Парк София" е собственост на бившия депутат от НДСВ Димитър Ламбовски, на сина на Огнян Дойнов - Росен, и на бизнесмена Бисер Христов. По това време тримата са приятели и съдружници в строителния бизнес, но след години отношенията им се влошават.

След старта на луксозния частен гробищен парк като собственик влиза и люксембургската офшорка, представлявана от Александър Льондев.

Той е в борда на директорите на "Бояна Парк София" и до днес, но фирмата на Ламбовски официално няма дял. Бившият депутат и съдружниците му имат редица спорове около собствеността на жилищен комплекс в Бояна, който е точно до сарая на Ахмед Доган.

Частното гробище бе обект на обсъждане в Комисията по култура, гражданско общество и медиите в 41-ото народно събрание.

През юли 2012 г. комисията обсъждаше проект за Закона за гробищата.

Председателката Даниела Петрова обяви, че дружеството, стопанисващо луксозния парк в Бояна, е във фактически фалит. Справка в Търговския регистър показва, че дружеството е обект на особен залог пред банка заради кредит още от 2009 г.

Последвайте канала на

Novini.bg
8990 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
...

2013.05.16 | 23:41

4
ne e dupkata a vodkata...za sujalenie

2013.05.08 | 12:32

3
Е това ако не е пълна пародия кое не е?!Просто нямам коментар!
PISTO

2013.05.08 | 12:32

2
ПАК ДЕПУТАТИ И МЕКЕРЕТА НАМЕСЕНИ
3

2013.05.08 | 12:32

1
защо винаги трябва да се случи трагедия , за да се върши някаква работа в тази държава... тръгнали сега да проверяват .. след дъжд качулка

Добави коментар

Водещи новини