Мианмар с кампания за етническо прочистване срещу рохингя

  • 22 април 2013 11:12

  • 1644
  • 0
Мианмар с кампания за етническо прочистване срещу рохингя
©

Мианмар е започнала кампания на етническо прочистване на мюсюлманското малцинство рохингя, предупреди правозащитната организация Хюман райтс уоч, цитирана от Франс прес и ДПА.

Около 800 000 рохингя, лишени от гражданство от бившия военен режим на Мианмар, живеят в щата Ракхин в западната част на страната, където две вълни на насилие между будисти от ракхинската етническа група и мюсюлманите от рохингя отнеха живота на 180 души през 2012 г., припомня БТА.

Рохингя са смятани от ООН като едно от най-преследваните малцинства на планетата. Те са жертва на престъпления срещу човечеството, по-специално убийства и депортиране, алармира доклад на "Хюман райтс уоч", озаглавен: "Всичко, което можете да направите, е да се молите".

"Представители на Мианмар, общностите лидери и будистките монаси организираха и насърчиха атаките на будистите срещу мюсюлманските села и депортациите", се акцентира в документа. "Правителството на Мианмар е подело кампания за етническо прочистване срещу рохингя, която продължава и до днес посредством отказ за оказване на помощ и ограничения на движението", се допълва в доклада.

Над 125 000 души, в по-голямата си част рохингя, бяха принудени да напуснат домовете си заради насилието от миналата година и днес живеят все още в бежански лагери. Те са лишени от хуманитарна помощ и не могат да се върнат у дома.

Докладът се основава на над сто интервюта с представители на рохингя. В него се говори за доказателства за наличието на най-малко четири общи гроба, в които са заровени избити рохингя. В документа се посочва, че правителството се опитвало да прикрие тези масови убийства. Като пример се посочва случай от юни 2012 г., когато правителствен камион е разтоварил 18 трупа близо до бежански лагер на рохингя, за да ги сплаши и принуди да си тръгнат оттам завинаги.

Последвайте канала на

1644 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини