Мианма ще позволи частни вестници за пръв път от 50 г.

  • 28 декември 2012 16:29

  • 1024
  • 0
Мианма ще позволи частни вестници за пръв път от  50 г.
©

Мианма заяви днес, че ще позволи издаването на частни ежедневници от април за първи път от 1964 г., съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Това е значителен напредък за страната, в която нямаше почти никаква свобода на печата през десетилетията на военна диктатура. Министерството на информацията обяви, че всеки гражданин на Мианма, който иска да издава всекидневник, ще може да подаде заявление през февруари. От 1 април властите ще позволят да започне отпечатването на нови вестници на какъвто и да е език. Тази стъпка беше очакван елемент от новите медийни свободи, които президентът Тейн Сейн започна да въвежда като част от по-широките демократични реформи, откакто встъпи в длъжност миналата година след половинвековното военно управление.

През август правителството премахне пряката цензура върху медиите и каза на журналистите, че вече не трябва да предават своите материали на държавните цензори, преди да ги публикуват, какъвто беше редът в продължение на почти 50 години. Мианма има държавни ежедневници, които служат като изразители на правителствената линия, и над 180 седмичници, половината от които се занимават с новини, а останалите - със спорт, развлечение, здраве, и други теми.

Някога в бившата британска колония, известна преди като Бирма, процъфтяваха частните всекидневници на бирмански, английски, индийски и китайски език. Всички те обаче бяха принудени да прекратят работа, след като през 1964 г. бяха национализирани частните предприятия.
 

Последвайте канала на

БТА
1024 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини