Ирина Бокова в Мали с Франсоа Оланд

  • 02 февруари 2013 15:17

  • 40
  • 0
Ирина Бокова в Мали с Франсоа Оланд
©

Френският президент Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12 пристигна днес в Тимбукту, където беше посрещнат от френски и малийски войници, завзели  наскоро емблематичния град в Северно Мали от въоръжените ислямистки групировки, съобщи кореспондент на Франс прес.

Придружен от временно и.д. президент на Мали Дионкунда Траоре, Оланд ще посети историческата джамия в града, където се съхраняват ценни древни ръкописи, част от които бяха изгорени от ислямистите, и ще се срещне с населението. На централния градски площад са се събрали две-три хиляди души, дошли да благодарят на Франция. Те танцуват под звуците на там-тамите, забранени по време на окупацията на града от ислямистите, посочва кореспондентът.

В Тимбукту (на 900 км североизточно от столицата Бамако) са въведени засилени мерки за сигурност: френския войници са  разположени на всеки 100 м, а по улиците патрулират бронетранспортьори и пикапи с малийски войници.

Заедно с Оланд на посещение в Мали са френските министри на външните работи Лоран Фабиюс, на отбраната Жан-Ив льо Дриан и на развитието Паскал Канфен. Тази сутрин президентът пристигна в Севаре, Централно Мали.  От Тимбукту Оланд отпътува за Бамако, където ще има работен обяд с малийския си колега, след което ще направи публично  изявление.

Заедно с френския президент в Мали днес пристигна и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова за началото на  кампания за оценка на щетите, нанесени на културното наследство в района в резултат на конфликта, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на секретариата на организацията.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
40 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини