ЕК насърчава застраховането срещу бедствия

  • 16 април 2013 16:46

  • 762
  • 0
ЕК насърчава застраховането срещу бедствия
©

Европейската комисия представи днес мерки, свързани с готовността за борба с измененията на климата и за застраховане срещу бедствия.

Новата стратегия на ЕС определя начини, по които Общността да достигне ново равнище на готовност за настоящите и бъдещите въздействия върху климата. Комисията прие и Зелена книга за застраховането срещу бедствия, възникнали в резултат на дейността на природата или на човека.

Намаляването на емисиите на парникови газове в света трябва да остане основният ни приоритет, за да се задържи глобалното затопляне под два градуса по Целзий годишно и да предотвратим опасното изменение на климата. Това заяви еврокомисарят за действията в областта на климата Кони Хедегор. По нейните думи, неблагоприятните последици от изменението на климата са все по-явни в Европа. Приспособяването към тези изменения е едно от най-основните предизвикателства пред териториалното развитие в Европа, добави тя, цитирана от БТА.

Еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар и услугите Мишел Барние посочи, че природните и предизвиканите от човека бедствия се случват по-често, а възможностите на застрахователите все още не са изцяло оползотворени. Трябва да се разработят решения на европейско равнище, за да се отстрани тази слабост на застрахователния пазар, наред с общи средства за предотвратяване на бедствията и начини за повишаване на осведомеността на гражданите и дружествата, добави той.

Еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и действията при кризи Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование отбелязва, цитирана в съобщението, че добре обмислените политики в областта на застраховането могат да работят като пазарно ориентиран похват, който да възпрепятства рисковото поведение. Новата стратегия предвижда ЕК да подпомогне за приспособяването към изменението на климата в градовете чрез въвеждането на доброволно "споразумението на кметовете". Друга част от новото предложение засяга също областите на селското стопанство и риболова. Една от целите е инфраструктурата в Европа да бъде по-устойчива.

Комисията насърчава застраховането срещу бедствия. Оценките на бъдещите разходи и ползи показват, че всяко евро, похарчено за защита от наводнения, може да спести шест евро разходи по щети, отбелязва ЕК. Наводнения отнеха живота на повече от 2500 души, засегнати са повече от 5,5 милиона души и са причинени преки икономически загуби за над 90 милиарда евро за периода 1980-2011 г., сочи статистиката. Минималните разходи при липса на приспособяване към изменението на климата се оценяват на 100 млрд. евро годишно през 2020 г. и на 250 млрд. през 2050 г. за целия ЕС.

Последвайте канала на

762 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини