Фирма отнесе глоба за нелоялна конкуренция при продажба на захар

  • 01 април 2013 19:57

  • 867
  • 0
Фирма отнесе глоба за нелоялна конкуренция при продажба на захар
©

Комисията за защита на конкуренцията санкционира с 55 641 лв.„Н. Алексиев – 65" ЕООД за нелоялна конкуренция при продажбата на захар, съобщиха от антимонополния орган. Глобата е наложена след проучване на комисията по сигнал на „Захарни заводи" АД, информира Дарик.

Проучването на комисията е установило, че дружеството опакова/преопакова и търгува със захар. Част от дейността на предприятието е свързана с продажби на дребно на бяла рафинирана захар в разфасовки от един килограм.

„Захарни заводи" АД произвежда захар до 2006 г., когато учредява дъщерно дружество „Захар" ЕАД, което поема тази дейност. Дружеството търгува с бяла рафинирана захар в разфасовки от 1 кг, 5 кг, 25 кг и 50 кг с производител „Захар" ЕАД.

От началото на януари 2010 г. до септември 2012 г. „Н. Алексиев – 65" ЕООД посочва на пакетираната от него захар от 1 кг. като производител „Захарни заводи" - Г. Оряховица". Информацията е некоректна относно производителя и създава заблуда относно действителния произход на захарта, констатира комисията.

Според антимонополистите „Н. Алексиев – 65" ЕООД осъществява търговска дейност по опаковане и търговия със захар в противоречие с добросъвестната търговска практика, като се възползва от популярността на своя конкурент и неговия продукт, с цел реализиране на пазара на своя собствен. Заблудата по отношение на производителя е в състояние пряко да повлияе върху продажбите, като естествена последица от това се стига до изкривяване в търсенето, деформиране на конкурентната среда, влошаване имиджа на предложителите и възможни загуби за конкурентите.

Последвайте канала на

Десислава Станева
867 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини