Вода за 5 евро на Летище София

  • 05 юли 2024 12:31

  • 1226
  • 4
Вода за 5 евро на Летище София
© Novini.bg/ Canva

Прекомерно високите цени на водата, кафето и храната по летищата в Европейския съюз отдавна разочароват пътуващите. Въпреки усилията за справяне с този проблем, търговците на летищата продължават да таксуват потребителите значително повече от стандартните пазарни цени за тези основни нужди.

Един от основните двигатели зад тези завишени цени е високият наем, който търговците на летището трябва да плащат. Летищата често начисляват премии за ограничените налични търговски площи, които продавачите след това прехвърлят на потребителите под формата на по-високи цени. Освен това разходите, свързани с доставката на стоки до летището, като увеличени такси за паркиране и разходи за съхранение, допълнително допринасят за поскъпването на артикулите.

Над 7 208 000 пътници са преминали през летище София за 2023 г.

Друг фактор, допринасящ за проблема, е липсата на конкуренция в летищните терминали. След като пътниците преминат през охраната, те на практика са "в плен" на наличните опции за храна и напитки, което им оставя малък избор, освен да платят исканата цена. Тази липса на конкуренция позволява на доставчиците да поддържат високите си цени, без да се страхуват от загуба на клиенти към по-достъпни алтернативи.

По-специално въпросът за ценообразуването на водата привлече значително внимание, като темата стигна дори до Европейският парламент. Въпросът подчерта тревожната тенденция бутилираната вода да е по-скъпа или равна на алкохолните напитки на европейските летища, което поражда опасения за общественото здраве, тъй като потребителите могат да бъдат стимулирани да избират по-малко здравословните опции. 

На Летище София по информация от Facebook публикация в страницата на „Сдружение за достъпна и качествена храна“, бутилка вода може да се закупи за 4,89 евро (9,57 лв.) в края на 2023 г.

Международният съвет на летищата (ACI) Европа препоръча ограничаване на цената на бутилираната вода до 1 евро за бутилка от 500 мл., но тази препоръка не е прилагана последователно в европейските летища, казва The European Times.

Въздействието на тези високи цени не е ограничено до отделните потребители. Скорошна публикация в Reddit от пътник на летището в Дъблин разкри зашеметяващата цена на обикновена закуска с кафе, два кроасана и три купички гранола с обикновено кисело мляко, струваща 30 евро. Такива прекомерни цени не само натоварват джоба на пътниците, но също така пораждат опасения относно достъпността на основните хранителни продукти за тези, които преминават през европейските летища, пише businessnovinite.

Безплатна вода на летищата

Според сайта на "Софийска вода" три чешми за питейна вода са на разположение на пътуващите през Летище София от декември 2023 г., непосредствено в зоната преди излитане. Две от тях са разположени в сектор „Заминаващи“ на Терминал 2, а една – на Терминал 1. Чешмите са смарт поколение със сензорно управление на струята, имат опция за пълнене на бутилки или чаши, както и фонтанка за удобна директна консумация.

Така, подобно на повечето големи градове по света, заминаващите пътници от столицата вече имат осигурен достъп до питейна вода, а Летище София прави поредна смела крачка към наложилата се европейска практика за свободен достъп до водни ресурси и намаляване на пластмасовите отпадъци.  

Ще попитате: Има ли опити за решаване на този въпрос на ниво ЕС?

Да има такива. Европейския парламент призовава Европейската комисия да обмисли налагане на изискване всички летища в ЕС да осигурят чешми с питейна вода в своите терминали. Напредъкът на този фронт обаче е бавен и проблемът с високите цени на храните и напитките по летищата остава постоянно предизвикателство за европейските пътници.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1226 4

Коментари 4

Добави коментар
Вълканов

2024.07.06 | 14:49

4
Чешмяната вода е топла и директно от Искъра. На летището в Аликанте 0,5 литра студената минерална струва 1 евро.

2024.07.05 | 13:10

1
Основният двигател на цените е монополът.

2024.07.06 | 01:28

3
Основният двигател на цените е идиотът

2024.07.05 | 14:49

2
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини