Водещите новини! „Величие“ поставиха рекорд по най-бързо разпадане. Четири пистолета са открити на мястото на стрелбата в София (и още…)

  • 05 юли 2024 13:15

  • 1308
  • 2
Водещите новини! „Величие“ поставиха рекорд по най-бързо разпадане. Четири пистолета са открити на мястото на стрелбата в София (и още…)
© Getty Images/bTV/Булфото/Novini.bg

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 5 юли   

 

Докато ние и българските граждани наблюдаваме политическия разпад в пленарна зала, статуквото действа много координирано на ниво изпълнителна и местна власт. Има поголовни смени и уволнения, включително на ключови позици в службите и регулаторите. Ако някой не е уволнен или освободен, той бива принуден да подаде оставка. Затова и попитахме защо масово се подават оставки? Нека тези хора да дойдат и да обяснят тук, в парламента. Това заяви депутатът от ПП-ДБ Богдан Богданов в кулоарите на парламента.

По думите на Богданов всички тези промени, които се случват, в т.ч. и на областните управители, са приближени до Делян Пеевски, което дава ясна индикация, че разговорите за сформиране на правителство най-вероятно са параван.

ПП-ДБ: В момента тече завладяване на държавата с пълна сила, целта най-вероятно са нови местни избори

***


Социолозите Марчела Абрашева и Първан Симеонов коментираха в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS политическата обстановка у нас и разпада на парламентарната група на „Възраждане”.

„Мисля, че поставиха рекорд по най-бързо разпадане. Вече не може да се твърди, че тази партия са непопулярни и неизвестни на българското общество. Последните 4 седмици осветяването беше пълно. Тази група хора смятат, че при разговорите е възможно да се използват заплахи. Това бих казала, че е политическото дъно, но винаги бихме могли да бъдем изненадани”, смята Абрашева.

„Величие” поставиха рекорд по най-бързо разпадане

***


Марков заяви, че Ивелин Михайлов е заключвал в хамбара на къщата си депутатите от „Величие" с часове наред и с иззети телефони. Той също така разкри, че всеки, който отивал на среща с Ивелин Михайлов, трябвало да пуска пари в кутии – уж за партията, но според Марков – за личния бизнес на Ивелин Михайлов.

„Г-н Михайлов иска Народното събрание да работи по неговия дневен ред - той отива в Каспичан, крещи по кмета, например, и иска от трибуната групата ни да гововри за това. Психопатични неща."

„Моята най-голяма житейска грешка е Ивелин Михайлов“.

Марков за действията на Ивелин Михайлов: Заключване в хамбари и пари в кашони

***


Дарин Георгиев потвърди, че депутати са били държани в Историческия парк. Тази информация беше споделена по-рано тази сутрин от Николай Марков и Виктория Василев, за което са уведомени компетентните органи.

Дарин Георгиев: Това е краят на "Величие"

***


Катничарова от "Величие": Напуснахме групата, защото загубихме доверие към ръководството ѝ

***


Целта е да бъде изслушан кметът на София Васил Терзиев относно прекратяването на процедурата по възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк.

Комисията по култура с извънредно събрание. Васил Терзиев ще отговаря за Войнишкия паметник

***


Четири пистолета са открити на мястото на вчерашната стрелба в столичния кв. „Модерно предградие". Три от оръжията са законни. Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

По думите му предстои да се установи кой какви изстрели е провел и кой реално е причинил убийството.

Не става ясно как хем оръжията са законни, хем участниците в престрелката са криминално проявени, защото в България на криминално проявени е забранено да притежават оръжие. 

Четири пистолета са открити на мястото на стрелбата в кв. "Модерно предградие"

***


Унгарският министър-председател Виктор Орбан, чиято страна пое от 1-ви юли Председателството на Съвета на ЕС, има предвидена среща с руския президент Владимир Путин в Москва.

Новината бе съобщена от редици водещи медии, сред които Ройтерс, „Файненшъл таймс“ и Радио „Свободна Европа“.

По повод слуховете за евентуална визита на Орбан в Русия председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел подчерта, че ротационното председателство на Европейският съюз няма мандат да преговаря с Русия от името на Общността.

Паника в ЕС: Виктор Орбан обмисля днес да се срещне с Путин в Москва

***


„Нямам нужда от такива правомощия, тъй като не представлявам каквото и да било", заяви тази сутрин Орбан в редовното си радиоинтервю, без да каже дали ще пътува до Москва по-късно през деня.

Орбан съобщи, че не е в позиция да участва в преговори между Украйна и Русия

***


Според данните към този момент бившите опозиционери начело с Киър Стармър печелят 410 места в 650-местната Камара на общините (долната камара на британския парламент) и ще имат мнозинство със 170 депутати, което слага рай на 14-годишното управление на консерваторите на премиера Риши Сунак.

Историческа победа за Лейбъристката партия в парламентарния вот във Великобритания

***


Сигурността, миграцията и войната в Газа са сред въпросите, които световните лидери повдигнаха в поздравленията си, отправени до лидера на Лейбъристката партия Киър Стармър за победата му на парламентарните избори в Обединеното кралство, предадоха Пи Ей Мидия и ДПА, цитирани от БТА.

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо беше сред първите, които написаха послание в социалната платформа „Екс“. Той посочи, че се надява да изгради "прогресивно, справедливо бъдеще" с лидера на лейбъристите - когото определи като свой приятел. „Поздравления, Киър Стармър, за историческата победа на изборите в Обединеното кралство", написа Трюдо.

Световни лидери поздравиха Киър Стармър за изборната победа

***


Американският президент Джо Байдън откри в четвъртък решителен етап в усилията си да спаси застрашената си кампания за преизбиране, изправен пред нарастващо усещане, че може би има на разположение само дни да докаже, че е годен за поста, преди подкрепата за него сред демократите да се изпари напълно, пише БТА, цитирайки Асошиейтед прес.

Пред събралото се множество на барбекю по случай Деня на независимостта - 4 юли в двора на Белия дом, където се срещна с военнослужещи и техните семейства, Байдън заяви: „Нямам намерение да си ходя“.

Байдън: Нямам намерение да си ходя

***


 

Последвайте канала на

Novini.bg
1308 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.07.05 | 15:14

2
Марко ЮДА трябва да съблича костюма на Борисов и да връща обувките и кавеетата с много Шекер на Пеевски.

2024.07.05 | 14:47

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини