Гръцки министър: Стабилизиращ фактор на Балканите сме

  • 28 март 2013 15:48

  • 798
  • 1
Гръцки министър: Стабилизиращ фактор на Балканите сме
©

Министрите на външните работи на Гърция и Швеция обсъдиха политиката на разширяване и европейското бъдеще на страните от Западните Балкани, включително и на Македония, за която са разговаряли детайлно, предаде МИА, цитирана от БТА.

"Заедно потвърдихме, че напредъкът на нашите съседи към синхронизиране с европейските стандарти ще бъде условие за укрепване на сигурността в Югоизточна Европа", заяви гръцкият външен министър Димитрис Аврамопулос след среща с шведския му колега Карл Билд.

На журналистически въпрос за национализма в Европа Билд заяви, че една от целите на действията на Европейския съюз е да се справи с духовете от миналото в Европа, които често имат тенденция да се връщат под формата на национализъм, и добави, че на Балканите днес има такива тенденции.

Това е една от причините ние двамата да искаме да се ускори процесът на интеграция на Балканите в ЕС, заяви шведският министър.

На 1 юли Хърватия ще стане нова членка, надявам се, че ще можем да вземем необходимите стъпки за започване на присъединителни преговори със Сърбия, да продължим с Черна гора, надяваме се, че ще се придвижи и въпросът за Косово, а тук е и въпросът за името, дори и в Босна някои работи започват да се движат. Но трябва да кажа, че без страни като Гърция и Швеция в ЕС развитието на процеса в рамките на ЕС ще бъде по-трудно, обясни Билд.

Аврамопулос от своя страна подчерта, че популизмът и национализмът днес са най-лошата комбинация в Балканския регион и подкопават всички усилия за консолидиране на стабилността в този чувствителен регион на Европа.

Никога не трябва да забравяме, че Гърция е стабилизиращ фактор в региона. Ние осъждаме популизма и национализма и по всички начини изпращаме позитивно послание към нашите съседи, особено към онези, с които имаме някои проблеми, които трябва да се решат, заяви гръцкият външен министър.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
798 1

Коментари 1

Добави коментар
Ганьо Балкански

2013.03.29 | 00:15

1
Гърция,Румъния и България са черните овце на Балканите!Гърците мързеливи Българите крадливи Румънците направо индианци.

Добави коментар

Водещи новини