Шефката на НСИ: Няма да броим бюлетини

  • 21 март 2013 13:58

  • 1974
  • 5
Шефката на НСИ: Няма да броим бюлетини
©

Председателят Националният статистически институт Ренета Инджова заяви за БТА, че "към момента не е  целесъобразно НСИ да се занимава с броене на гласовете на предстоящите избори, защото нито според практиката ни, нито според статута ни има тази възможност".  По-рано днес лидерът на ДСБ Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") - след среща със служебния премиер Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май предложи с броенето на гласове да се заеме Националният статистически институт.

Преброяването на населението е тема различна, отколкото преброяването за избори, каза председателят на НСИ. Това е политическо предложение. Кодът и статистиката на Европа, които аз стриктно следвам, не ми позволяват да участвам в такова мероприятие, но ако правителството вземе такова решение, ще се подчиня, заяви Ренета Инджова. Председателят на НСИ отбеляза, че Европа е наложила статистически код за поведение на статистическите служби, от които се търси политическа независимост и обективност, както и необвързаност с политическите власти. Дори аз се боря да имаме статут, който да ни позволи да излезем извън правителството, за да не се внушава зависимост, допълни председателят на НСИ. Ние нито получаваме указания, нито даваме  препоръки за числата, които произвеждаме, в този смисъл броенето на избори, на политически партии, на участието им в избори е  предметна област, която е далеч от онова, което представлява задачата на Националния статистически институт, допълни  председателят Ренета Инджова.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1974 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
emo

2013.03.22 | 01:36

5
да не е луда да ходи да брои изборите. то ще са такива машинации. Цветанов поста си не дава

2013.03.22 | 01:36

3
gerb iskat sami da si gi broqt

2013.03.22 | 01:36

4
ще броят пачки по стотачки
Георги Христов

2013.03.22 | 01:36

2
Че защо НСИ да не брои бюлетините от предстоящите избори. След 1989 г. НСИ е напълно излишен като институция. Преди години във всеки областен/окръжен/ град имаше ТСБюра пред които хилядите промишлени предприятия ежемесечно се отчитаха и изпращаха стотици информационни справки и отчети. Сега НСИ може да се идентифицира -като партия без програма....
NBB

2013.03.22 | 00:15

1
Бюлетини не искат да броят,но мангизи със сигурност ще си счупят пръстите от броене.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини