Станишев: Служебният кабинет не трябва да е обвързан с партии (видео)

  • 22 февруари 2013 19:07

  • 5102
  • 42
Станишев: Служебният кабинет не трябва да е обвързан с партии (видео)
©

Служебният премиер и служебното правителство не трябва да оставят намек за политическо влияние и обвързаност с която и да е политическа сила или с корпоративни интереси.

Това заяви лидерът на БСП Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на след консултациите при президента. Председателят на социалистите отбеляза, че по време на разговора е било заявено, че няма политическа сила, която би се нагърбила със съставяне на правителство в рамките на този парламент. „Категорично заявих, че смятаме този парламента за изчерпан като доверие и възможност да състави правителство, което да отговори на очакванията на хората”, добави Станишев.

Лидерът на социалистите изтъкна, че отговорността на президента е огромна, защото от него зависи следващият служебен кабинет. Станишев беше категоричен, че той не трябва да бъде второ издание на управлението на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, което докара България до икономически, социален и политически срив и до масови протести. „Не трябва да има никакъв намек за министрите, зам.-министрите, политическите лица в кабинета, че представляват една политическа партия и че всъщност ГЕРБ ще бъдат на власт, без формално да носят отговорност”, подчерта Станишев. Той изрази възмущението си от ГЕРБ, които от вчера се държат като опозиционна политическа сила, все едно че три години и половина не са управлявали.

Станишев обяви, че когато президентът формално покани левицата за връчване на мандат, БСП ще го върне незабавно, защото няма намерение да формира правителство. Въпреки това обаче лидерът на БСП изтъкна конкретните виждания за мерките, които трябва да предприеме служебното правителство.

„Служебният премиер незабавно трябва да разкрие реалното състояние на фискалния резерв, на изпълнението на бюджета, на задълженията на болниците и на общините, на задълженията на държавата към бизнеса. Служебният кабинет не може да покрива корупцията, далаверите и злоупотребите, които се случиха при управлението на ГЕРБ”, каза Станишев. Той беше категоричен, че е неприемливо Цветанов и приближените му да имат каквото и да е отношение към провеждането на изборите, защото това би ги опорочило. „Поисках гражданските структури, наблюдателите и политическите партии да имат свои представители в ръководството на Информационно обслужване, което ще брои изборите”, добави лидерът на БСП.

Пред президента Станишев настоя в рамките на оставащите дни парламентът да се концентрира върху теми, които пряко засягат живота на хората – например промени в енергийния закон, така че да се развържат ръцете на ДКЕВР при възможност да намали цените за ток. Според Станишев трябва да се разгледа и приеме мораториумът за строеж и сделки по Черноморското крайбрежие. „Предложих да се приеме решение на парламента по отношение на функционирането на НЗОК, защото съм безкрайно разтревожен от състоянието на Касата и от това, че се намалява с 20% финансирането на повечето болници, което може да се окаже заложена социална бомба”, каза още Станишев. Той настоя да се приеме решение на парламента, с което да се покани разширена мисия на ОССЕ и ПАСЕ за наблюдение на предстоящите парламентарни избори.

Попитан от медиите какво мисли за идеята за Велико Народно събрание и промяна на Конституцията Станишев коментира: „Конституцията не е свещена крава, но проблемите, които изкараха хората навън са пряко свързани с бедността, с липсата на работа, срещу плячкосването на държавата. Няма Конституция, която да даде гаранция, че властта няма да я погазва и нарушава, което се случва днес като практика. Това не е реално в дневния ред на обществото от гледна точка на решаването на проблемите на хората, които буквално гладуват”.
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5102 42

Свързани новини

Коментари 42

Добави коментар

2013.02.23 | 21:05

42
ВСИЧКИ КОМУНЯГИ СА ПЕДАЛИ
Бай Иван

2013.02.23 | 06:59

16
Съгласен съм с този под мен и за мен твърда комунистическа ръка трябва на тази държава...ето свободията до какво доведе...протест ли??? Бой и милиция и няма ни гък ни мък и държавата ще цъфти...затова пак ще сме на изборите май месец и тази държава само ние ще оправим...на прост народ пръчка му трябва, а не свобода...само бсп
Вологес

2013.02.23 | 21:04

41
Къде видя комунизъм в изказването на Станишев бе недорасло популистче? Май даже не си прочел новината, но бързаш да коментираш. Върл противник съм на БСП, но думите на Станишев, носят много истина и колкото и да ми е неприятно да призная, в момента е най-кадърния политик в БГ.

2013.02.23 | 05:32

13
А искаш ли зараждане на горянското движение и смърт за комунизма,а?

2013.02.23 | 21:04

40
ИЗБИРАШ СТАНИШЕВ -ИЗБИРАШ ДПС КОПЕЛДАЦИ ПРОДАЖНИ ЧРП(ЧЕРВЕНО-РЯЗАНА-ПАРТИЯ)

2013.02.23 | 21:04

39
Браво на Станишев най-добрия политик в момента
В отговор на Коментар #2

2013.02.23 | 19:38

38
Ехаааа, да кажеш браво на Станишев, а и да го наречеш най-добрия политик, граничи до цинизма да окичиш със същата титла миндили като Симеон Кобурга или Иван Костов-черното крадливо Вани.
1

2013.02.23 | 19:37

37
Тъй ли не се намери един достоен българин да ви екзекутира един по един гадове нагли . Левски ако беше жив това щеше да е първата му работа да изчисти народните убийци .
До всички аз ще гласувам за БСП

2013.02.23 | 19:36

36
мобилизирайте се и да видим на изборите...да не се обиждаме тук, ако сте мъжкари се организирайте и победете, а ние като мъже да се махнем, ако не ни иска народа, ако обаче народа пак ни избере...тогава отидете и обработете на Станишка оная пишка..даже има рима братлета прости...
Слаба памет

2013.02.23 | 06:55

15
За какво мъжество говориш? При вас спинозните има само педали!!! Колко пъти до сега имахте поводи да се оттеглите като мъже??? Ама този на снимката може да е всичко друго но не и мъж.

2013.02.23 | 19:36

35
В неделя всички по площадите ! Време е за промяна !
ПОЛИТИЦИТЕ НА КОЛ до 1

2013.02.23 | 18:31

34
Майките Бащите ,Синовете и Дъщерите ни УМИРАТ заради вас крадливи Политици мръсни ! Проклинам ви : да не видите сън и да се споменете с най-лошото възможно! Да видите децата си мъртви преди смъртта си ! Сган крадлива .
канибал

2013.02.23 | 18:31

33
Ти деца имаш ли ? Как точно ще умъртвяваш децата им. А ако те посегнат на твоите. Хитлер е убивал деца. И до никъде не е стигнал.

2013.02.23 | 18:31

32
Za towa bulgaria e na toq hal,znaem samo da kulnem, na 99 procenta ot bulgarite,purvite 7 godini im lipsvast .....
страшния_съд

2013.02.23 | 03:07

10
агенти на държавна сигурност: ======================== 1.георги първанов 2.Сергей Станишев 3.ахмед доган 4.бойко борисов 5.цветан цветанов 6.иван костов 7.яне янев 8.меглена кунева 9.лютви местан =============== без АТАКА няма победа ===================
Krum

2013.02.23 | 16:51

31
тъп си брат ми, от доста време се знае че атака е създадена от дпс... ама вие атакистите първо биете после мислите. манипулират ви като калинки. ахмаци.

2013.02.23 | 09:56

30
СТАНИШЕВ,КАКВО ПРАВИ МАСЛАРОВА ДО ТЕБ???С НЕЯ ЛИ ЩЕ ПРАВИШ ПРОМЕНИТЕ,НЕКАДЪРНИКО???

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини