Трудов център в Ловеч осигурява работа на хора с умствени затруднения

  • 26 януари 2013 15:08

  • 2146
  • 0
Трудов център в Ловеч осигурява работа на хора с умствени затруднения
©

Трудов център за обучение на младежи с лека и средна степен на умствена изостаналост започна работа в Ловеч. Проектът е пренесен и финансиран от Холандия, като идеята е следващите няколко години такива центрове да заработят в цялата страна, предаде БТВ.

7000 са хората с умствени затруднения в Ловешка област, но засега само някои от тях може да ползват новата услуга, която предлага почасова или целодневна заетост в зависимост от увреждането.

"Основно има три възможности за работа - в копицентър, където копират документи за общината и гражданите на Ловеч, правят бижутерия, която се продава, както и най-любимото ми, защото аз обичам храната, е това, че са младежите могат да правят сиропирани холандски гофрети и хляб", обясни Фреди Уулс.

Този модел е пренесен от Апелдорн, където холандски младежи с подобни проблеми правят хляб и сервират в ресторант. Сега в Ловеч български момичета и момчета за първи път работят сред хора и се радват на дружелюбно отношение.

"Тук ми харесва да работя, да си бъда барман. Могат гостите да пият кафе, чай, капучино, мога да го кажа и на английски. Много е хубаво. Когато имате време, елате тук да пиете кафе, иначе ще ме обидите", разказва за работния си ден Валентин Вълчев.

В Холандия един така наречен "клиент" на подобна дневна грижа получава по 2000 евро издръжка на месец, у нас около 5500 лева на година. "Така че 5000 лева на година срещу 2000 евро на месец може би не е достатъчно да направи тази грижа интересна, съвременна и да дава резултат", заяви Уулс. Според него е възможно - дори е напълно обратно - ако подсигурите занимателни дейности, които клиентите харесват, те ще произвеждат повече и няма да създават проблеми както за себе си, така и за околните.

Тези младежи не получават заплата, но това е първата стъпка към самостоятелен начин на живот - първо да участват в трудови центрове, след това да работят в социални предприятия, а накрая да получават заплата като всички останали. В България все още социалните предприятия са рядкост.

Фреди допълва, че през април ще се открие подобен дневен център и в София, а подобна дейност вече има в Сопот, където се работи в оранжерия, така че в следващите години трябва да се създаде мрежа от подобни дейности в цялата страна.

Последвайте канала на

2146 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини