Цар Киро сам ще си бута хасиендата

  • 23 януари 2013 06:19

  • 913
  • 0
Цар Киро сам ще си бута хасиендата
©

Изстрадалите хора от Катуница ликуват от вчера, когато се разбра, че Рашкови са започнали да събарят лятната си резиденция. Хората на Цар Киро са наели работници, които на ръка събарят камъните, с които е изграден палатът, съобщава Монитор.

Лятната резиденция, или още както я наричат в селото хасиендата, се намира в местността Изгорялата воденица край Катуница. Палатът е построен върху узурпирана в края на миналия век от Кирил Рашков общинска горичка на Садово. Навремето там е минавал път, който при строежа на резиденцията бил преграден, а достъпът на местните хора към горичката – отрязан.

Рашкови използвали сградата като лятна вила, където търсели прохлада в летните горещини. В окупираната навремето и преградена с висока ограда горичка Цар Киро отглеждал стадо сърни и елени, а миналата година се разбра, че е гледал незаконно и защитени видове костенурки. Никой общинар през годините не бил в състояние да се пребори с Рашкови и да ги накара да отстъпят от завзетия общински имот. Цар Киро действително там имал собствена земя, но тя била едва няколкостотин квадратни метра. Останалите преградени декари били завзети от община Садово лека-полека през годините.

Лятната резиденция на Цар Киро първо бе опожарена веднага след събитията в Катуница от септември 2011 г. Миналото лято триетажният палат отново горя, като тогава единствено бързата реакция на огнеборците спаси от цялостно изгаряне сградата.

Предписание за събарянето на хасиендата издаде през октомври 2011 г. РДНСК-Пловдив, което бе обжалвано на всички инстанции от Рашкови. Преди няколко месеца ВАС постанови, че хасиендата е незаконна и трябва да бъде съборена. От понеделник следобед Рашкови започнали сами да събарят палата си, без да ползват тежки строителни машини. Наели работници роми, които на ръка бутали сградата. Тя е строена предимно от камъни и само за изнасянето им от имота фамилията щяла да ползва камиони.

Последвайте канала на

Novini.bg
913 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини