Гърция се бори за инвестиции от Катар, Русия и Китай

  • 21 януари 2013 21:23

  • 1110
  • 0
Гърция се бори за инвестиции от Катар, Русия и Китай
©

Гръцкият премиер Андонис Самарас ще посети Катар на 29 януари, за да търси инвеститори. Със същата цел Самарас планира следващия месец да посети Русия и Китай, предаде БТА.

Катар се интересува от гръцки военни компании, предвидени за приватизация. Очаква се емирството да представи инвестиционните си планове по време на тази визита. Гръцкият премиер и представители на катарското правителство може да обсъдят също така евентуални инвестиции на емирството в сектора на недвижимите имоти в южната съседка. Едно от звената на държавния инвестиционен фонд на емирството участва в процедурата по приватизацията на "Елиникон" - старото международно летище край Атина, което се предвижда да се превърне в нов жилищен бизнес център.

Китайски компании също проявяват интерес към приватизацията в Гърция, най-вече към пристанищната инфраструктура. Китайският гигант COSCO Group вече присъства в страната, като от две години успешно управлява част от пристанището в Пирея.

Руски газови гиганти, начело с "Газпром", присъстват силно с оферти за 2.7 млрд. евро в плановете за приватизация на гръцките газови компании - ДЕПА и ДЕСФА. Руските железници имат апетити към гръцкия жп оператор "Треносе", дъщерна компания на гръцките държавни железници ОСЕ.

"Имерисия" коментира този руски приватизационен интерес като намерение на Москва да превърне Гърция в свой партньор в Югоизточна Европа. Според изданието това щяло да се потвърди при визитата на премира Самарас в руската столица следващия месец.

В Атина в момента е в ход заседание на правителството, на което се очаква премиерът Самарас да определи основните насоки за ускорена реализация на приватизационната програма на кабинета, като акцентът в нея се поставя върху продажбата на газовите компании ДЕПА и ДЕСФА, на организацията за спортни залагания ОПАП и на жп оператор "Треносе".

Последвайте канала на

1110 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини