Румъния готви допълнителен данък върху газовите компании

  • 21 януари 2013 21:04

  • 662
  • 0
Румъния готви допълнителен данък върху газовите компании
©

Румънското правителство планира да въведе допълнителен данък през 2013 г. върху газовите компании, които се радват на големи печалби заради дерегулацията на енергийния пазар в страната, пише "Дневник", позовавайки се на Reuters.

Според проектозакон, представен в понеделник, новите данъчни приходи ще субсидират домакинствата, които се очаква да пострадат от повишаващите се такси. Това е следствие на либерализация на цените на енергията – процес, който за електрическия сектор ще продължи до 2017 г., а за газовия – до 2018 г.

Румъния дълго отлагаше дерегулацията, за да защити гласоподавателите, чийто среден месечен доход е по-малко от 350 евро, отбелязва Reuters. Контролираните цени обаче намалиха частните инвестиции. Правителството одобри срокове за дерегулация миналата година като част от споразумението за кредит от Международния валутен фонд (МВФ). Европейската комисия също изисква от държавите членки да изравнят цените с нивата в ЕС.

Според законопроекта, държавната газова компания "Romgaz" и най-големия нефтен и газов производител "Petrom", собственост на австрийската OMV, ще плащат до 60% данък върху приходите си заради увеличените цени, които те успяха да наложат в рамките на процеса по дерегулация.

Кабинетът в Букурещ обяви и планове за още два данъка за енергийния сектор, предвидени за февруари, като твърди, че ще използва допълнителни бюджетни приходи за инвестиционни проекти. Румъния предвижда да въведе данък от около 0.45 леи (0.14 долара) и 1.25 леи за мегаватчас съответно за електро- и газовите доставчици и дистрибутори, включително и местните клонове на чешката CEZ, италианската Enel и германската E.ON.

Данъкът ще бъде валиден до края на 2014 г., а електро- и газовите компании с по-малко то 100 000 клиенти няма да подлежат на облагане. Според правителството това трябва да донеси приходи от допълнително 554 милиона леи (170 милиона долара) в държавната хазна.

Лявото правителство на премиера Виктор Понта ще въведе и допълнителен временен месечен данък от 0.5% върху оборота на компании, които обработват природни ресурси, включително петрол, въглища, уран, черни и цветни метали. Данъкът ще остане в сила докато кабинетът не предоговори т. нар роялти данък - периодични плащания, които се дължат за правото за използване на активи, интелектуална собственост или природни ресурси, както е в случая. Обикновено тези такси са процент от чистите приходи на съответната компания.

Последвайте канала на

662 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини