Време разделно за ВМЗ-Сопот

  • 14 януари 2013 07:10

  • 911
  • 0
Време разделно за ВМЗ-Сопот
©

Два са сценариите, по които може да се развие драмата с военния завод. Първият вариант е до края на деня "ЕМКО", който до петък бе сочен за сигурен нов собственик на закъсалия завод, все пак да внесе оферта за закупуването му, както и депозита от 3 млн. евро.

Ако обаче това не се случи, ще се премине към план Б, който е доста неблагоприятен, обясниха от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол. Процедурата изисква да се уведоми министърът на икономиката, енергетика и туризма Делян Добрев, че дружеството е декапитализирано. В този случай трябва да се премине или към обявяване в несъстоятелност на завода, или към обявяване на нова приватизационна процедура с приемане на стратегия от Народното събрание. Това отнема от около шест месеца до една година. Решаването на проблемите в завода обаче не търпи отлагане, затова от Агенцията по приватизация съобщиха, че се надяват днес все пак "ЕМКО" да подаде оферта за закупуване на Вазовските машиностроителни заводи.

Срокът за подаване на офертата беше удължен в петък, защото фирмата не подаде нужните документи в Агенцията по приватизация. Шефът й Емил Караниколов пък обяви, че се надява, че ново удължаване на срока няма да се наложи. Основната задача на държавата е да запази ВМЗ Сопот, заяви той. Възможно е обаче соченият за нов собственик "ЕМКО" да не внесе оферта днес заради големия брой служители на ВМЗ, коментираха синдикалисти. Ако купи завода с 3200 работници, той ще има задължение да запази този брой и след приватизацията. От компанията обаче поискаха служителите да бъдат намалени до 1200 души. Докато държавните служители обмислят вариантите за спасение на ВМЗ, днес работниците на завода се събират отново на протест, съобщиха синдикалистите на завода. Възможно е този път протестът да е по-бурен, защото има и втора вълна от хора с изключен ток заради неизплатените заплати, заявиха от профсъюзите.

Последвайте канала на

Novini.bg
911 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини