Мартин Димитров: Проектът Белене е икономически неефективен

  • 11 януари 2013 16:51

  • 1284
  • 4
Мартин Димитров: Проектът Белене е икономически неефективен
©

Ако през 2013 г. нямаше парламентарни избори, ГЕРБ сега щяха да строят АЕЦ "Белене", заяви на пресконференция в Ловеч народният представител от Синята коалиция и член на Инициативния комитет "Не на измамата Белене" Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на.

Той се мотивира с това, че премиерът постоянно си мени позицията, като веднъж е "за", друг път "против". Според него сигурното спиране на този проект е с гласуване "не" на референдума, иначе ще се съберат ГЕРБ и БСП и ще го пуснат. Димитров призова гражданите да не гласуват политически на референдума, тъй като решението по него ще бъде много по-дългосрочно от хоризонта на действие на политическите партии и българските политици. Комисията "Белене в българския парламент" ще излезе във вторник с междинен доклад и тогава с документи ще се види, че построяването на АЕЦ "Белене" ще струва 10 милиарда евро, а не както Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на твърди - 4 милиарда евро, каза още Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на. По думите му вече народните представители са се запознали с цялата документация по проекта "Белене", в която пише, че струва 10 милиарда евро.

Според Димитров всички енергийни баланси показват, че на нас производство на ток не ни е необходимо, тъй като всички съседи създават свои мощности и няма за къде да изнасяме . "Тоест, този проект е лишен от всякаква икономическа ефективност. Ако този милиард и половина, изхарчен основно от БСП и от ГЕРБ, които похарчиха стотици милиони преди да осъзнаят за какво става въпрос, можеше цял град като Ловеч да бъде саниран и да падне сметката за ток", каза още синият депутат. Като друг аргумент против построяването на АЕЦ "Белене" той изтъкна, че ако тя бъде построена, цената на тока ще скочи с 40-50 процента, защото някой трябва да плаща. Ако се вземе заем от Русия от 20 милиарда лева, само годишната лихва е поне един милиард лева, които ще трябва да плащаме ние оттук нататък. Увеличението на пенсиите няма да го има, а ще трябва да плащаме заемите за "Белене", заяви Димитров.

Той съобщи, че има няколко енергийни баланса, които показват, че до 2025 година нови мощности не са необходими. Затова инициативният комитет настоява пред Министерството на енергетиката и икономиката да изготви свой баланс, който да е по-дългосрочен и да включва годините след този период.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1284 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
DA

2013.06.07 | 15:22

4
Икономическите прогнози и прогностици доведоха света до криза, нормално е сега никой да не се вслушва в техните брътвежи!

2013.06.07 | 15:22

3
имаме нужда от електричество, и то от евтино електричество, след като се съгласиха да затворят аец козлодуй. не скъпата им зелена енергия.

2013.06.07 | 15:22

2
Абе ,"специалисте",ти сам си противоречиш!Съседите,ще изнасят,ами да,след като строят-и когато нямат такива разкрачени политикани,като теб и костовчето-щом е руско-ще мрем,ама не ще дадем.Чий ще го защитаваш,пре 2016-2019, когато останеме без нито един реактор,а?Тази държава,винаги си е патила от политически измекяри,като теб,още след Освобожднието.

2013.06.07 | 15:22

1
Когато става въпрос за шистов газ не искате енергиина независимост а искате чиста природа. сава ли въпрос за АЕЦ не искате чиста природа а енергиина независимост е какъв го искате накрая. И говорите за измикярщина,а вие чий измикяри сте руски ли.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини