Вежди Рашидов стана академик на Руската художествена академия

  • 18 ноември 2012 15:14

  • 693
  • 0
Вежди Рашидов стана академик на Руската художествена академия
©

На официална церемония днес Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко стана академик на Руската художествена академия, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата. Почетното членство му бе връчено тържествено от Зураб Церетели, президент на най-престижната руска академия за изкуства. „С радост приемаме за почетен член Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко, един голям талант, чието творчество е известно навсякъде по света”, каза в приветствието си Зураб Церетели.

„Получавал съм много отличия, член съм и на други академии, но за мен е изключителна чест, че именно руската художествена академия ми дава това почетно звание. Прекланям се пред великата култура на Русия и като творец и като министър съм щастлив от оценката, която днес получавам. Зная, че за изкуството няма значение колко са големи държавите, а колко е голям талантът. Единици са тези, които движат пластичния вкус на света и Русия има сред тях най-достойни имена.Щастлив съм и за това, че това звание показва, че България е забелязана, защото повече от всичко искам българските творци да бъдат оценени по света”. В словото си министърът допълни, че израз на тази висока оценка за България е тържествен концерт в Москва за откриване на Дните на българската духовна култура. През 2012 г. 16 държави са имали свои дни на културата в Москва, но само и единствено за България тази вечер се отваря голямата зала на световния Болшой театър.

На церемонията по удостояването на Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко присъства голяма българска делегация, в която е и министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена. Зураб Церетели се обърна към Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко и Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена и възкликна: „Иска ми се с ваша помощ да построим българо-руска художествена галерия, толкова много таланти има България!”. Сред официалните гости на церемонията бяха посланик Бойко Коцев, народният представител Десислава Танева, зам.-министър Митко Тодоров, директорът на Народен театър „Иван Вазов” Павел Васев, Светлана Шаренкова, председател на „Дружество България – Русия”, кметът на Сливен Кольо Милев, областният управител на Сливен Марин Кавръков, художници и творци. В една от най-хубавите зали на руската художествена академия министър Рашидов и Зураб Церетели откриха съвместна изложба от произведения на Гeорги Трифонов и Стоян Цанев.

„Радвам се, че творбите на световния творец Стоян Цанев и на изключителния рисувач Георги Трифонов греят в една зала, в която никога не е имало случайни изложби”, каза в приветствието си Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко. Стоян Цанев благодари развълнувано само с четири думи: „Общувайте с картините ми”.

Последвайте канала на

693 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини