Митрополит Кирил не знае кога Светият синод ще реши за патриаршеския събор

  • 17 ноември 2012 09:10

  • 945
  • 1
Митрополит Кирил не знае кога Светият синод ще реши за патриаршеския събор
©

Отсега не може да се каже кога ще бъде взето решение за патриаршеския избирателен събор от Светия синод, може през
декември или през януари, коментира  Варненският и Великопреславски митрополит Кирил - наместник председател на Българската православна църква до избирането на нов патриарх.

Подготовката на патриаршеския избирателен събор е дълъг процес и затова срокът за организирането му е до четири месеца от кончината на патриарх Максим, уточни митрополит Кирил, който е и наместник председател на Българската православна църква до избирането на нов патриарх.

Светият синод на първото си заседание от зимната сесия на 14 ноември реши, че крайният срок за организирането на патриаршеския събор е до 6 март 2013 г. - четири месеца след кончината на Негово светейшество. Патриарх Максим почина на 6 ноември на 98 години.

Според устава на Българската православна църква патриаршеският избирателен събор трябва да се организира само в неделен ден.

Светият синод на Българската православна църква - Българска патриаршия е взел решение да изпрати писма до Техни Високопреосвещенства Великотърновския митрополит Григорий, Плевенския митрополит Игнатий и Пловдивския митрополит Николай. С това Св. синод ги призовава те да се включат в следващите заседания от Зимната синодална сесия, които ще продължат до 19 декември т.г., се казва в съобщение, публикувано на сайта на Синода.

На 12 ноември Пловдивският митрополит Николай обяви, че няма да присъства на заседания на Светия синод в следващите 40 дни.

Последвайте канала на

БТА
945 1

Коментари 1

Добави коментар
lo6o

2012.11.17 | 10:52

1
В пазарджишката циганска махала има едни хора с бради и нито един от тях не е агент на Комунискическата Държавна Сигурност. Но 11 от членовете на Светия Синод са агенти на Комунискическата Държавна Сигурност, а останалите са агенти на Комитет Государственньi Безопасности. Приликата между Пазарджешкия „синод” и Софийския сенод е, че и двете формирования са АНТИБЪЛГАРСКИ и са АНТИХРИСТИЯНСКИ

Добави коментар

Водещи новини