Ето какво ще е времето през май

  • 29 април 2024 22:36

  • 6886
  • 2
Ето какво ще е времето през май
© pixabay

Най-ниските температури през май у нас ще са между 3 и 8 градуса, а най-високите - между 28 и 33 градуса, съобщи синоптикът в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) Марияна Попова, представяйки прогнозата за месеца.  

Тази година през май се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в по-голямата част от страната е между 16 и 19 градуса, по Черноморието и във високите полета - 15-16 градуса, в планините - от 2-5 градуса по високите части над 2000 метра, до 12-14 градуса в по-ниските. 

В по-голямата част от страната средно месечната сума на валежите ще бъде около нормата. Месечната норма на валежите е между 50 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма е между 30 и 50 литра на квадратен метър, а в планинските и припланинските райони - от 70 до 140 литра на квадратен метър, съобщава БТА.

Променливо време през следващите дни

През първото десетдневие на месец май температурите ще бъдат близки до обичайните. Относително по-топло ще бъде в началото на десетдневието, а относително по-хладно - през втората половина на периода. Ще бъде неустойчиво, през повечето дни с повишена вероятност за валежи, придружени с гръмотевици, главно в следобедните часове, отначало на повече места в Западна и Централна България, а към 6-7 май - и в Източна. В отделни дни явленията ще са по-интензивни.

След относително стабилизиране на атмосферата в края на първото и началото на второто десетдневие, от 12 до 16 май въздушната маса отново ще бъде неустойчива, с повишена вероятност за краткотрайни валежи и гръмотевици, на повече места в Южна и Източна България. Повече слънчеви часове ще има сутрин. Впоследствие до края на десетдневието вероятността за валежи намалява, а температурите ще се повишат. 

През първата половина от третото десетдневие тенденцията е валежите да са малко, а температурите постепенно да се повишават и да са по-високи от обичайните.  Към края на месеца по-голяма е вероятността за по-неустойчива атмосфера и променливо време, с валежи, прогнозира Марияна Попова.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6886 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 06:52

2
❤️ Г­­о­­­р­­­е­­­щ­­­и­ ­­м­­­о­­­м­­и­ч­­е­­­т­­­а­­­ ­­в­­­и­ ­о­­­ч­а­­­к­­­в­а­­т ­­­-­ X­­­1­8­.­F­­U­N

2024.04.29 | 23:36

1
От пясъка от сахара е. Когато го изсипаха американците преди две седмици и стана 30 градуса и gps-a спря.

Добави коментар

Водещи новини