Експерти: Земята ще се затопли катастрофално

  • 28 октомври 2021 07:30

  • 1694
  • 1
 Експерти: Земята ще се затопли катастрофално
©

Земята ще се затопли с 2,7°C над очакваното, според обещанията, дадени от страните преди срещата на върха за климата COP26. Затоплянето с 2,7°C е катастрофално и ще доведе до опустошителни наводнения, горещи вълни и риск от опасни природни явления.

Една от ключовите цели на COP26 е да постигне договореност за нови, по-драстични планове от страните за първи път след Парижкото споразумение през 2015 г. Но въпреки смелите ангажименти от САЩ, ЕС, Обединеното кралство, Япония и Китай дори, светът не може да достигне целите на споразумението от Париж за ограничаване на затоплянето до 1,5°C или 2°C.

„Като цяло страните са представили по-строги планове“, съобщи Ан Олхоф от Техническия университет на Дания, един от авторите на доклада. „В същото време това се случва твърде бавно. Това е като да обърнеш супертанкер - просто напредъкът е твърде бавен. Правим бебешки стъпки вместо гигантски скокове“, добави тя.

За да се спази договорката затоплянето да се ограничи до 1,5°C, ще е необходимо годишните емисии през 2030 г. да бъдат с 28 милиарда тона по-ниски от това, което предвиждат плановете и обещанията. Днес годишните емисии са около 40 милиарда тона. „Това ясно показва, че сме далеч от целта“, казва Олхоф. Една ключова страна, която може да промени нещата, е Индия, която все още не е представила план за емисиите си.

Климатичните промени: Какви са икономическите рискове?

Друга частица оптимизъм идва от разглеждането на дългосрочните национални обещания за достигане на нетната нула до 2050 или 2060 г. Бразилия, Китай, ЕС, Русия, САЩ и Обединеното кралство са сред страните, които са поели такъв ангажимент.

Калина Христова
1694 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Това

2021.10.28 | 11:05

1
се говори на всеки 10, 20 години... Ако медико-фашистките култисти не промиват мозъци, то климатичните такива го правят.

Добави коментар

Водещи новини