Представителите във ВСС ще се избират от съдии

  • 15 септември 2012 16:04

  • 538
  • 0
Представителите във ВСС ще се избират от съдии
©

На общо делегатско събрание съдиите ще изберат шестима свои представители в новия Висш съдебен съвет. 18 номинирани съдии се състезават за шест места, информира "Дарик".

Председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар ГруевЛазар Груев   Лазар Георгиев Груев е роден в София. Завършва средното си образование през 1975 г. в 91-ва откри събранието като подчерта, че за първи път избор на членове на ВСС се провежда по новите правила.

Проф. Груев изрази надежда, че битката за прозрачен и честен избор няма да бъде загубена. „Смятам, че българските съдии са мъдри и благоразумни", подчерта той и изтъкна, че вярва, че съдиите с мъдрост и благоразумие ще изберат своите представители във ВСС.

В началото бяха гласувани двама председатели на събранието - Албена Бонева и Боян Магдалинчев.

За първи път избора на членовете на Висшия съдебен съвет от съдебната квота се предава онлайн и може да се наблюдава на страницата на ВСС. Въпреки това от Българския хелзинкски комитет предупредиха за риск от подмяна на вота по време на предстоящото събрание.

Сигналите били получени от магистрати. Според неправителствената организация легитимността на вота в събота може да бъде гарантирана единствено чрез допускането на наблюдатели, които да следят за коректността на гласуването.

Във вторник Народното събрание изслуша 17-те кандидати за членове на ВСС от парламентарната квота. Следващата седмица ще бъдат избрани представителите на прокурорите и следователите.

Последвайте канала на

538 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини