Шефът на Смолянския театър обвинен в присвояване на 580 000 лева, пуснаха го под гаранция срещу 15 000

  • 03 октомври 2024 14:03

  • 1031
  • 1
Шефът на Смолянския театър обвинен в присвояване на 580 000 лева, пуснаха го под гаранция срещу 15 000
© Прокурор Галин Гавраилов

Директорът на Смолянския театър Румен Бечев е с повдигнато обвинение, потвърди наблюдаващият прокурор Галин Гавраилов.

Обвинението е по чл. 203 за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Наказанието е лишаване от свобода от 10 до 20 години.

Той все още не е официално задържан.

Директорът на Смолянския театър Румен Бечев е разпитан в Икономическа полиция Пловдив и късно снощи е освободен. Часове преди разпита на Бечев от Министерството на културата съобщиха, че проверка на ведомството е установила сериозни нарушения, които повтарят схемата, разкрита в Театрално-музикалния и филхармоничен център – Разград.

"Възраждане" подава сигнал до Икономическа полиция заради ПСА

Подобно на аферата „Манукян“ и в Смолян има изтичане на големи суми пари към няколко фирми чрез фиктивни назначения и ползването на външни дружества за реклама. Сумата е идентична на тази, по която вече беше повдигнато обвинение на директора на Разградския културен институт. 

Като схемата с Манукян: Разкриха изтичане на големи суми пари от театъра в Смолян към няколко фирми

41 души са фиктивно назначени в Смолянския театър, присвоили са над половин милион лева.

Окръжна прокуратура – Пловдив и МВР даде брифинг във връзка с досъдебно производство за длъжностно присвояване на пари. В него участват Галин Гавраилов, заместник-окръжен прокурор на гр. Пловдив и представители на МВР.

"Окръжната прокуратура наблюдава досъдедебно производство, свързано с разходване по неправомерен начин на средства от държавния бюджет, а именно средства от бюджета на Министерство на културата през бюджета на театрите в Разград и Смолян. Към момента към наказателна отговорност са привлечени пет лица. Четиримата, за които бяхте информирани по-рано. Днес беше повдигнато обвинение на директора на театъра в Смолян - Румен Бечев. Неговото обвинение е подобно на директора на театъра в Разград - отнася се до извършено в съучастие длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, наказанието е лишаване от свобода от десет до двадесет години", каза Галин Гавраилов, наблюдаващ прокурор по делото за театрите.

По думите на прокурора обвиняемият директор на Смолянския театър в момента дава обяснения пред полицаите и напълно съдейства на разследването. Предвид възрастта и здравословното му състояние обаче му е наложена мярка за неотклонение - парична гаранция в размер на 15 000 лева.

"До момента сме установили малко повече от 80 лица, които са назначавани на фиктивни договори, условно казано. Обвинението за Смолян се отнася до 41 лица. Сумата, която е предмет на присвояването за Смолян, е 580 000 лева. Като съучастник на обвиняемия директор, в качеството на помагач сме визирали Писков. Извършени са претърсвания и изземвания, иззети са около 180 000 лева. Част от лицата са предали на разследващите около 82 000 лева. Част от обвинените лица съдействат в хода на разследването", допълни наблюдаващият прокурор.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1031 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
!!!

2024.10.03 | 15:52

1
Найден некадърникът веднага да си подаде оставката или Главанака да го уволни! За всички тези престъпления и кражби на милиони е знаел отлично, но се прави на тапа, понеже по същото време все ходеше да "дирижира" и да пълни неговите си джобове!

Добави коментар

Водещи новини