След проверката на Европрокуратурата в "Булгартрансгаз": Министър Малинов спира договора за разширението на "Чирен"

  • 14 август 2024 10:12

  • 1081
  • 4
След проверката на Европрокуратурата в "Булгартрансгаз": Министър Малинов спира договора за разширението на "Чирен"
© БНТ

„Надявам се проверката на Европейската прокуратура в „Булгартрансгаз“ ЕАД по проекта за разширение на подземното газово хранилище в Чирен да приключи в най-кратки срокове, за да не допуснем забавяне на проекта, който е ключов за диверсификацията и енергийната сигурност в региона.“ Това каза министърът на енергетиката Владимир МалиновВладимир МалиновВладимир Малинов е назначен за министър на енергетиката в служебния кабинет с премиер, който говори пред журналисти по темата заедно с изпълнителния директор на газовото дружество Кирил Равначки.

Както е известно, от вчера представители на Европейската прокуратура инспектират извършените дейности по проекта за разширение на газовото хранилище, които се финансират с европейски средства в размер на близо 78 млн. евро.

Ръководството и служителите на „Булгартрансгаз“ оказват пълно съдействие на европейските прокурори за изясняване на обективната истина, съобщават от пресцентъра на енергийното министерство.

Рибарски, ПП-ДБ: Министър Малинов да обясни какво се случва с газохранилището в Чирен

„Осигурихме пълен достъп до информацията, касаеща проекта за разширение на подземното газохранилище в Чирен. От страна на ръководството и служителите на „Булгартрансгаз” бе оказано всякакво съдействие относно този проект. Предвид сериозния обем данни протоколирането и записа на цялата предоставена информация отне повече от 10 часа. От страна на ГДНП и МВР беше изразена благодарност към дружеството за пълното съдействие. Предвид течащата и в момента проверка не бих могъл да дам повече детайли по случая”, заяви изпълнителният директор на „Булгартрансгаз” Кирил Равначки.

„Адмирирам проверката, чрез която могат да се установят фактите и да се защитят националните интереси“, каза министър Малинов и допълни, че обществената поръчка за „устройствено планиране, инвестиционно проектиране, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация  на строеж: Разширение на капацитета на ПГХ Чирен-сондажен фонд“ вече е била проверявана от Агенцията за държавна финансова инспекция, която не е установила нарушения. По договора, сключен между „Булгартрансгаз“ и консорциума няма актувани дейности, няма предявени искания за плащане и не са извършвани плащания (освен авансово), стана ясно от думите на енергийния министър.

Министър Малинов обяви, че още днес ще разпореди на органите за управление на „Български енергиен холдинг“ ЕАД и „Булгартрансгаз“ ЕАД временно да спрат дейностите по изпълнение на договора до приключване на проверката от страна на Европейската прокуратура. „Диверсификацията на газовите доставки без реализация на проекта за терминал за втечнен природен газ в Александруполис и без разширението на газовото хранилище в Чирен е невъзможна“, коментира енергийният министър геополитическата обстановка.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1081 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Панчо

2024.08.14 | 12:03

4
Спонсорите на ПП и ДБ
Никога вече ГЕРБ

2024.08.14 | 11:23

3
Яко крадене пада гербаджийски мръсници
надежда дДойчева

2024.08.14 | 11:18

2
Катила сере кръв и сперма от Яд и Злоба. Дано пукне ДНЕС !!!

2024.08.14 | 10:50

1
И какво, зимата значи ще мрем без газ, така ли?!?

Добави коментар

Водещи новини