Съдът остави в ареста двамата лекари, задържани за документна измама в Пловдив

  • 11 юли 2024 18:28

  • 1207
  • 0
Съдът остави в ареста двамата лекари, задържани за документна измама в Пловдив
© Булфото (архив)

Районен съд - Пловдив определи мярка за неотклонение "задържане под стража" за двамата лекари Веселин Станчев и Найден Пъджев, които бяха привлечени като обвиняеми вчера в Пловдив за документа измама, чрез която са ощетили Националната здравноосигурителна каса с 12 900 лв. Определението на съда се основава на това, че са налице предпоставките за постановяване на мярката, а именно: опасност лицата да се укрият или да извършат друго престъпление; обосновано предположение, че лицата са извършили престъплениетом; за престъплението, за което е повдигнато обвинението да се предвижда наказание "лишаване от свобода". 

От съда допълват, че са разпитани множество свидетели, които в показанията си са посочили, че не са посещавали медицинския център, за който са им били издавани направления. Впоследствие е установено, че са усвоявани средства за извършени процедури, каквито на този етап, съгласно свидетелските показания, не са били осъществявани реално. За периода от 28.09.2023 г. до 29.03.2024 г. са издадени общо 840 направления, посочват още от съда. 

Мярката беше гледана при закрити врата, тъй като са били обсъждани секретни материали, информацията в които не следва да става обществено достояние. Определението на съда подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд - Пловдив.

Засекретиха делото срещу лекарите в Пловдив, точили Здравната каса

От страната на защитата застанаха адв. Георги Кутрянски и адв. Славчо Алексиев. В началото на заседанието защитниците поискаха допълнително време, за да се запознаят с материалите по делото. 

Единият от обвиняемите е общопрактикуващ лекар, който насочвал направления на пациенти към медицински център. Другият обвиняем е управителят на центъра, където са назначавани прегледи и различни процедури, без дори пациентите да са ходили там, обясни прокурор Димитър Костов. В края на всеки месец центърът е отчитал направените дейности пред Касата, която му заплащала съответната сума. По делото фиктивните пациенти са 31.

Разследването е започнало след като пациент вижда в досието си в интернет сайта на здравната каса, че са му извършени прегледи, без той да знае и подава сигнал.

Предвиденото наказание за документната измама е от две до осем години лишаване от свобода. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1207 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини