МП ще продължи работата по проекта на Закон за съдебната власт

  • 30 май 2024 15:18

  • 217
  • 1
МП ще продължи работата по проекта на Закон за съдебната власт
© МП

Министерството на правосъдието ще продължи работата по проекта за нов Закон за съдебната власт (ЗСВ), отчитайки направените критики и постъпили предложения по него. Това ще става включително и в по-малки тематични фокус групи.

Така министър Мария ПавловаМария ПавловаМария Павлова е служебен министър на правосъдието в кабинета на Огнян Герджиков. На 9 април 2024 г. е обобщи днешното обществено обсъждане на проекта, чиято цел бе да се чуе мнението на действащите съдии, прокурори, следователи. На форума, проведен в зала „Тържествена“ на Съдебната палата, дойдоха магистрати от всички нива – от районно до върховно. На обсъждането бяха също авторитетни правници като проф. д-р Емилия Друмева, проф. д-р Даниел Вълчев, адвокат Даниела Доковска, директорът на Националния институт на правосъдието Миглена Тачева, председателят на Съюза на юристите в България Владислав Славов, представители на Висшия адвокатски съвет, Висшия съдебен съвет (ВСС) и Висшия прокурорски съвет (ВПС). Тук бяха и тримата зам.-министри на правосъдието – Спаска Кинчева, Бисерка Цанева и Георги Николов.

Проектът за ЗСВ бе изработен в изпълнение на последните промени в Конституцията, които предвидиха създаване на ВСС и на ВПС и нови съотношения на квотите в тях; измениха функциите и правомощията на главния прокурор; заложиха нови изисквания към Инспектората към ВСС и др. Срокът за обществени консултации бе удължен с 20 дни, след което в МП бяха получени над 500 страници становища и предложения. В момента те се обработват от експертите в МП. 

Министерството на правосъдието удължи срока за обществени консултации по новия Закон за съдебната власт

Министър Павлова открои няколко проблемни теми. Сред тях: конкурсите и атестирането; командироването на магистратите; смесените състави от ВАС и ВКС; правомощията на Общото събрание на Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет; правомощията на главния прокурор и конструирането на Висшия прокурорски съвет; изборите за членове на двата съвета и номинирането на членове на Инспектората.

Включилите се в дебата съдии, прокурори и следователи очертаваха идентичен кръг от проблеми. В зала „Тържествена“ бяха направени и заявления за дискриминация на прокурорите, както и за противоконституционност на някои предлагани промени.

Днешната дискусия няма да е последна, направените тук предложения също ще бъдат разгледани, увери Мария ПавловаМария ПавловаМария Павлова е служебен министър на правосъдието в кабинета на Огнян Герджиков. На 9 април 2024 г. е, цитирана от пресцентъра на МП.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
217 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Тези

2024.05.31 | 09:47

1
Защо имат вид на корумпирано-слабоумни

Добави коментар

Водещи новини