Министерството на правосъдието удължи срока за обществени консултации по новия Закон за съдебната власт

  • 15 април 2024 11:26

  • 213
  • 0
Министерството на правосъдието удължи срока за обществени консултации по новия Закон за съдебната власт
© Novini.bg

Срокът за обществени консултации по проекта за нов Закон за съдебната власт (ЗСВ) се удължава с 20 дни - до 7 май. Това съобщиха от Министерството на правосъдието (МП).

Промяната се налага вследствие на множество предложения, получени от органите на съдебната власт и съсловни организации на магистратите. Така до 7 май могат да се изразяват становища, бележки и др. по законопроекта.

Основният фокус на новия ЗСВ е осигуряването на съответствие на законодателните изменения с промените в Конституцията – създаването на Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет и новото съотношение на квотите в тях; променените функции и правомощия на главния прокурор; измененията, свързани с Инспектората и др. Проектът предвижда също подобряване и ускоряване на конкурсните и атестационни процедури в съдебната власт, както и в командироването, припомнят от МП.

Министерството на правосъдието публикува за обсъждане нов Закон за съдебната власт

Първото обществено обсъждане по новите текстове бе на 26 март.

В новия Закон за съдебната власт се изпълняват конкретни препоръки от становищата на Венецианската комисия и от Доклада за върховенство на правото на ЕК, посочват още от ведомството.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
213 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини