7 години затвор за военния, убил полицай в Пловдив

  • 19 април 2024 12:32

  • 654
  • 1
7 години затвор за военния, убил полицай в Пловдив
© Unsplash

Военно-апелативна прокуратура постигна осъдителна присъда по дело за умишлено убийство на полицейски служител в Пловдив.

Върховният касационен съд уважи изцяло касационния протест на прокуратурата и призна А.Ж. за виновен в извършване на убийството през пролетта на 2018 г. Наложено му е наказание лишаване от свобода за срок от 7 години при първоначален строг режим.

Делото е образувано по протест на Военно-апелативна прокуратура и жалба на защитата на частните обвинители срещу присъда на Военно-апелативния съд. С нея е отменена присъда на Военен съд-Пловдив, с която А.Ж. е бил признат за виновен в извършване на убийство при превишаване пределите на неизбежна отбрана и той е бил оправдан по обвинението за умишлено убийство от Военно-апелативен съд. 

Военен намушка спецполицай в Пловдив, по-късно той почина

Престъплението, за което А.Ж., младши сержант от военно формирование, е даден на съд, е извършено на 20.05.2018 г. около 23,15 ч. в гр. Пловдив. Тогава в междублоковото пространство на бул. „Александър Стамболийски“ възникнал инцидент между А.Ж. и пострадалия Д.Л. по повод връзка на полицейския служител с бивша приятелка на извършителя. А.Ж. нанесъл множество прорезни рани с тактически нож на пострадалия, който впоследствие починал от кръвозагуба.

Разследването по случая е приключено за близо шест месеца и е внесено от Военно-окръжна прокуратура-Пловдив с обвинителен акт в съда.

При разглеждането на делото последната инстанция - Върховният касационен съд, изцяло е споделил становището на прокуратурата, което тя последователно е поддържала, че в случая има доказателства за умишлено убийство, за каквото престъпление е повдигнато и обвинение от ВОП-Пловдив още през 2018 г.

Присъдата на Върховния касационен съд е окончателна, съобщиха от пресцентъра на ПРБ.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
654 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 07:21

1
❤️ Г­­­о­­р­­е­­щ­и­­ ­­м­о­­м­­­и­­­ч­е­­­т­а­­­ ­в­­и­­­ ­о­­ч­а­­к­в­а­­т ­­­-­ X­1­­8­.­F­U­N

Добави коментар

Водещи новини