Шефът на ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Живко Коцев

  • 16 април 2024 16:36

  • 5051
  • 21
Шефът на ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Живко Коцев
© Булфото

Фабрики за нелегални цигари в чужбина, подкупи, които е трябвало да бъдат дадени на паркинга на Народното събание и много връзки в МВР и митниците. За всичко това разказа председателят на ДАНС Пламен Тончев в парламентарната комисия по случая с аферата в Агенция "Митници".  

"ДАНС работи по групата на Стефан Димитров, Марин Димитров и Паскал от средата на 2022 г. Тогава постъпи оперативна информация за престъпната им дейност, свързана с контрабанда. Тя показа, че са свързани с контакти между чужди и български граждани, които имат нужда от коридори през различни ГКПП-та, длъжностни лица от МВР и митниците", разказа за акцията в митниците председателят на ДАНС Пламен Тончев в ресорната парламентарна комисия. 

Контактите им са били от ниските нива до ръководни служители на гранични полицейски участници. Марин и Стефан Димитрови имали влияние в МВР. Поддържали връзки с хора от политическото и професионалното ръководство.

"С Живко Коцев поддържат контакт от времето, когато е директор на ОДМР-София. контактуват с Венцислав Кирчев от времето, когато беше директор на ГДНП, както и с Петър Сулев от "Гранична полиция". Той участва на конференция в Барселона з аборба с контрабандата. В резултат на това Димитрови оказват влияние за кадрови промени в интерес на престъпното сдружетие. За целите са създали мрежа от връзки - Тихомир Костов на Капитан Андреево, Теодор Димитров, установени са конкретни случаи, когато служителите им предоставят класифицирана информация и използват влиянието им за кариерно израстване. Има СРС-та. Така е установено, че съпричастен е и Паскал. Той е незаобиколим фактор в производството и контрабандата на нелегални цигари. Членовете на престъпната група разполагат с пълния разпит на свидетел, който ги уличава в престъпления. Това излага живота му на опасност. Интересното е, че разпитът е установен в Стефан Димитров", разказа Пламен Тончев. 

Бойко Найденов: Живко Коцев се самоуличава, че е бил част от ОПГ

"Паскал работи с лице от Турция, което може да осигури от през Лесово и Капитан Андреево всякакъв вид контрабандни стоки, включително наркотици. В началото на 2024 г. Паскал започва изграждането на нов канал за цигари с неплатен акциз", посочи Тончев пред дептутите. По този канал е проследена товарна пратка на хляб. Камионът минал границата с Гърция. Композицията се завръща обратно в страната, продължава към Разлог и гара Костадиново. Шофьорът е българин и живее в село до Пазарджик. На 29 февруари камионът минава с ферибот в Румъния. Шофьорът декларира, че превозва тестени изделия. В координация с Румъния камионът е проверен. Намерени са 742 кашона цигари без бандерол. Тогава групата решава да промени маршрута.

"Марин и Стефан Димитрови имат роля за контакт с длъжностни лица с цел протекция. Стефан Димитров е изградил доверителни отношения с Петя Банкова, Людмил Маринов и Живко Коцев. След залавянето на камиона в Румъния Стефан Димитров е подготвял дарове за длъжностните лица. Трябвало е да бъдат предадени на паркинга до сградата на Народното събрание. Знаете, че при изземванията бяха открити много пари", каза председателят на ДАНС. 

В Црънча, където живее шофьорът на камиона с цигари са задържани 1500 мастербокса. Собственикът на камиона е същият, задържан и в Румъния през февруари.

Калин Стоянов: Скандалът с Живко Коцев нанесе тежка репутационна щета на МВР

"Живко Коцев е представял Стефан Димитров пред областни директори в страната като бизнесмен, който внася стоки. Посочвал е, че прави услуга на Бойко Рашков. Със сигурност Димитрови се познават с Рашков. Дейността на групата е международна. Имали са фабрика в чужбина, която е разбита. От началото на годината групата се ориентира към нов вид дейност - внос на готови цигари. Излизат по-евтино и рискът е по-малък", разказа още Тончев. 

Само една комуникация има установена между Асен Василев и Стефан Димитров - за назначаването на Недан Хаджиев за шеф на ОДМВР-Хасково.  Стефан Димитров е запознал Петя Банкова и Живко Коцев. Димитров и Банкова поддържали контакти от времето, когато е била зам.-директор на Агенция "Митници". 

Проф. Близнашки: От 4 години държавата ни се намира в една фаза на агония

При акцията са претърсени адреси на бивши и настоящи митнически служители. Някои са свидетели. Назначени са по времето, когато Павел Тонев е бил директор на митниците. 

"Не е вярно, че служител ан ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик", каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
5051 21

Свързани новини

Коментари 21

Добави коментар

2024.04.16 | 16:42

1
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим.====> use.my/sman

2024.04.16 | 16:45

2
Да започнат ченеджийските номера. А сега всички споменато докажат, че не е така.

2024.04.16 | 18:37

19
Ха, ха, ха - пеперастите така са се овъртолили в далавери, че и по 100 години пандиз да им дадат ще е малко.

2024.04.16 | 16:56

5
мдааа - и без вазелин.

2024.04.16 | 16:53

4
да-а-а, предстои страстен и дълъг секс...
ПеПерасти гадни, сър

2024.04.16 | 16:52

3
Ха, ха, ха - ПеПерастко прасе - като излязоха фалшификатите за Борисов квичахте за корупция. Сега като ви хванаха без гащи и ви наведоха на колянно лакътна опора и ви го нахакват без вазелин - квичите, че било ченгеджийски номера. Ще търпите. Това е съдбата на лузърите.
тиквата

2024.04.16 | 16:58

6
майка ти мръсна лизаческа циганска на дрс
тиквата

2024.04.16 | 16:59

7
арестувай шиши
тиквата

2024.04.16 | 17:00

8
този и той се е бе с дпс
Хвала

2024.04.16 | 17:10

9
Баш така е както го казва човека! Яка корупция!

2024.04.16 | 17:13

10
Нали. Няма нужда от доказателства. Стига ни 'един вътрешен човек каза, той сигуно знае'. А точно такива като него искаха да махнат от службите и се разпадна правителството, какво странно съвпадение, не?

2024.04.16 | 17:32

11
ХАХАХА ДЪРТ РУСОФИЛСКИ ИМБЕЦИЛ

2024.04.16 | 17:33

12
ТОЗИ ДЪРТ СЪВЕТСКИ КАДЪР ЛИ Е ШЕФ НА ДАНС?

2024.04.16 | 17:34

13
Службите имат спешна нужда от реформи и оздравяване
тиквата

2024.04.16 | 17:35

14
данс да се закрива разпускане на всички и млади хора

Добави коментар

Водещи новини