Брегов: КС ще разгледа по същество делата срещу промените в Конституцията

  • 08 март 2024 09:41

  • 189
  • 0
Брегов: КС ще разгледа по същество делата срещу промените в Конституцията
© Булфото (архив)

Конституционният съд ще разгледа по същество двете дела срещу промените в Конституцията в контекста на досегашната си практика. Това мнение изрази пред БНР Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика. Ще има детайлно, обстойно  разглеждане на тези въпроси, смята той.

Ако някои от текстовете паднат, вариантите са прости, заяви Брегов.

"В единия вариант, в който КС казва, че част от текстовете са противоконституционни, но са от компетентността на Обикновено народно събрание, ще трябва да има приемане на други текстове от ОНС, нова промяна."

По думите му, ако КС счете, че има текстове, които са от компетентността на Велико народно събрание, или ще се прилагат старите текстове, или трябва да се свика ВНС.

Министерството на правосъдието свърши задачата си по изработването на новия проект на Закон за съдебната власт, уточни Брегов. Измененията в Закона за съдебната власт имат основен фокус да доразвият текстовете от Конституцията, обясни той и определи проекта като "крачка напред".

"Мнозинството е люлеещо се и нестабилно. Хубавата работа дотук е свършена. В момента, в който Министерският съвет внесе законопроекта в Народното събрание, губи контрол върху текстовете. Както знаем, нормотворческият хъс на депутатите понякога е много силен. Двама от партньорите от сглобката поошетаха в много лоша светлина Закона за съдебната власт 2017-а година. Те си имат негативния опит и знаят какво да правят. Друг въпрос е има ли кой да ги озапти. Преразглеждат си възгледите, но не си променят намеренията като че ли ", коментира Иван Брегов в предаването "Преди всички".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
189 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини