Аз и заместниците ми не сме допускали влияние върху прокурори, посочва в мотивите за оставката си прокурор Зартова

  • 14 февруари 2024 13:04

  • 822
  • 4
Аз и заместниците ми не сме допускали влияние върху прокурори, посочва в мотивите за оставката си прокурор Зартова
© Булфото (архив)

За времето на моето административно ръководство, аз и моите заместници, не сме допускали нерегламентирано влияние върху прокурори във връзка с тяхната работа или решаването на конкретни дела. Не е имало неправомерно бавене на работа по дела и преписки. Това се посочва в молбата за освобождаване от поста като ръководител на Софийска районна прокуратура, подадена от Невена Зартова. Тя беше изчетена по време на заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

В нея се казва още, че всички преписки в СРП срещу Мартин Божанов, с изключение на две преписки и една от 2021 г., са образувани и приключили преди началото на мандата на Невена Зартова като административен ръководител, и три от тях са прекратени поради изтекла давност. 

Шефът на СРП Невена Зартова и четирима нейни заместници подадоха оставки

Също така Зартова отхвърля твърденията, че поводът за последната ревизия в СРП са многобройни преписки образувани срещу Мартин Божанов, изземвани от добросъвестно работещия прокурор и превъзлагани на отдел "Специализиран", който ги прекратява. "Тези твърдения не отговарят на истината, нито една от преписките срещу Мартин Божанов не е била преразпределяна на отдел "Специализиран", посочва тя.

Невена Зартова обяснява, че през последните месеци в СРП са били назначени три комплексни проверки, които са приключили с препоръки към ръководната работа като те са изпълнени в цялост.

Считам, че подобна среда на постоянно административно напрежение прави невъзможно нормалното функциониране на Софийска районна прокуратура, допълва Зартова. Тя посочва, че заявява желанието си да остане на длъжност прокурор в СРП.

По време на заседанието на Прокурорска колегия стана ясно, че оставката на Зартова, както и оставките на четирима нейни заместници - Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев, ще бъдат администрирани и евентуално гласувани по съответния ред и процедура.

В молбите си заместниците са посочили, че категорично се разграничават от действията на административния ръководител – районен прокурор на Софийска районна прокуратура Невена Зартова и подкрепят усилията на изпълняващия функциите „главен прокурор“ Борислав Сарафов за реформиране на Прокуратурата на Република България.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
822 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
СЕ КИРА КОЛ

2024.02.14 | 20:38

4
ВРЯЛА ВОДА, РАЗЧЕКВАНЕ, ЧЕВЕРМЕ, ЯРМОМЕЛКА, РАЗТОПЕНО ОЛОВО ЗА ГЯУРИТЕ!
БЪЛГАРСКИТЕ ИЗРОДИ

2024.02.14 | 20:36

3
САМО СЕ КИРАТА ВИ Е ЛЕКАРСТВО!
КОЙ СМЕНИ ПРОКОРОРКАТА

2024.02.14 | 20:35

2
КАТО БЯХ НА ДЕЛО МИНАЛАТА ГОДИНА? АЗ НЕ СЪМ ИСКАЛ :)

2024.02.14 | 13:17

1
щом толко бързо са ви напъдили, ясна работата

Добави коментар

Водещи новини