КС образува дело по искането на "Възраждане", ИТН и БСП

  • 24 януари 2024 17:19

  • 929
  • 1
КС образува дело по искането на "Възраждане", ИТН и БСП
© Novini.bg

Конституционният съд образува дело по искането на депутати от „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“, „Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен“ (ИТН) и „БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България“ срещу избора на съдии от квотата на Народното събрание (НС).

Това става ясно от публикация на страницата на съда. Докладчик по делото е съдия Константин ПенчевКонстантин Пенчев   Константин Любенов Пенчев е роден в град София. През 1976 г. завършва Юридическия факултет. Той е докладчик и по делото, внесено от президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, с което също се иска установяване на противоконституционност на peшeниятa зa избop нa ĸoнcтитyциoнни cъдии, пpиeти oт 49-oтo Hapoднo cъбpaниe нa 19 янyapи. 

"Възраждане", БСП и "Има такъв народ" внасят обща конституционна жалба

Припомняме, по-рано днес народните представители от „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“, „БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България“ и ИТН внесоха обща жалба до Конституционния съд срещу двете решения, с които Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, и Борислав Белазелков бяха избрани за конституционни съдии от квотата на парламента. Според трите парламентарни групи тези решения противоречат на основния закон, на принципите, на които той е изграден.

Президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на също сезира вчера Конституционния съд за избора на нови съдии и призова да не се пристъпва към клетва преди произнасянето му. В мотивите си държавният глава посочи, че принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните обсъждания и процедури, целящи легитимирането на предварителна договорка между управляващите политически сили.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
929 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.24 | 17:50

1
Дреме ми на дедовия

Добави коментар

Водещи новини