Янаки Стоилов: Кръгът от въпроси, касаещ конституционните промени, може да се разрасне

  • 10 януари 2024 17:53

  • 965
  • 6
Янаки Стоилов: Кръгът от въпроси, касаещ конституционните промени, може да се разрасне
© Кадър: Нова нюз

В няколко точки президентът оспорва част от конституционните промени. Веднага е образувано конституционно дело, следващата стъпка е да се обсъди допустимостта на това искане. Впрочем, някои партии също дадоха заявки, че ще сезират Конституционния съд заради промените в основния закон, така че не е изключено да се разрасне кръгът от въпроси пред Конституционния съд. Това заяви в ефира на Nova News конституционният съдия проф. Янаки СтоиловЯнаки СтоиловЯнаки Стоилов е роден на 8 септември 1958 г. в гр. Велико Търново. Завършил е право в Юридическия.

Той допълни, че до едномесечен срок може да се премине към обсъждане по същество на въпросите и през пролетта да се стигне до решение за това дали приетите промени в основополагащия закон на страната са противоконституционни.

КС образува дело по искането на Радев за конституционните промени

По темата със съдебната реформа проф. Стоилов посочи, че тези, които най-много лобират за такава, не могат да я обяснят по същество пред магистратите.

Огромната част от проблемите на съдебната система не зависят от Конституцията, тъй като тя дава едно абстрактно ниво, което влияе на организацията на съдебната власт. Има три различни аспекта – нормативен, организационен и кадрови. Няма как да говорим за успешна съдебна реформа, ако не се действа едновременно в тези три направления, обясни той.

Според него вниманието е прекалено много съсредоточено върху организационните проблеми, касаещи най-вече върха на управлението на съдебната система, в което конституционният съдия съзира „опит за преразпределяне на властта“.

Татяна Жилова: Съдебна реформа не може да се прави без носители на съдебната власт

По думите на Янаки СтоиловЯнаки СтоиловЯнаки Стоилов е роден на 8 септември 1958 г. в гр. Велико Търново. Завършил е право в Юридическия сред истинските проблеми на съдебната власт са срочността на делата, разкривайки случаи, при които дадено разпоредително заседание се насрочва чак за след година. Той също така попита какво става със знакови дела като фалита на КТБ.

Сегашните управляващи казват, че между тях имало взаимен контрол, за да се предотврати корупцията, но аз искам да попитам какво стана с вчерашната корупция, когато участниците в същото това управление взаимно се обвиняваха едни други, попита в заключение проф. Стоилов.

Последвайте канала на

Владимир Василев
965 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
0243

2024.01.11 | 02:48

6
ЗАЩОТО ЯНАКИ СТОИЛОВ Е НАЗНАЧЕН ОТ РАДЕВ И РАБОТИ ЗА КРЕМЪЛ!!МИШОК ЧЕРВЕН!
0243

2024.01.11 | 02:47

5
ЗАЩОТО ЯНАКИ СТОИЛОВ Е НАЗНАЧЕН ОТ РАДЕВ И РАБОТИ ЗА КРЕМЪЛ!!

2024.01.10 | 19:46

4
Това е просто чудо, след като прочистих тялото си, се отървах от наднорменото тегло, вечната умора, хроничната кашлица, като цяло се върнах към живота. Това лекарство премахва всички бокл.уци от тялото: паразити, токсини, отпадъци и възстановява тялото. -----> paply.org/clean
ГЛАВАТА

2024.01.10 | 18:05

3
В ПЛИК!
ХОРА.С

2024.01.10 | 18:00

2
МРЪСНИ.РЪЦЕ
НЕ.СА

2024.01.10 | 18:00

1
ТИЯ.ХОРАТА.НАПРАВО СА.ЗА.СЪД

Добави коментар

Водещи новини