Крум Зарков: Повечето от конституционните промени са грешни, дори опасни

  • 09 януари 2024 18:48

  • 1373
  • 11
Крум Зарков: Повечето от конституционните промени са грешни, дори опасни
© Кадър: БНТ

Президентът оспорва онези промени в Конституцията, които се появиха изненадващо, тъй като ние отдавна очаквахме промени, но само в частта "Съдебна власт". Повечето от тях са грешни, дори опасни промени, затова президентът сезира Конституционния съд. Според промените президентът ще продължава да назначава служебни правителства, но ще трябва да избира от ограничен списък с лица. Това е опасно, защото се нарушава основният принцип на нашата демокрация - за разделение на властите. Това заяви по правните въпроси на президента Румен Радев и бивш правосъден министър Крум Зарков в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Според Зарков Народното събрание, което ще продължи да функционира след оставка на редовното правителство, ще се занимава с предизборна кампания. Коментира, че партиите в НС обвиняват Румен Радев за това, че си е свършил работата.

"Президентът не назначава служебен кабинет и не прави с него каквото си иска - той го назначава, когато има парламентарна криза и НС не може да функционира".

„Очевидно в записаните промени става дума за председателя на Народното събрание или за председателя на Сметната палата, който одитира разходите на правителството. Тези хора обаче могат да откажат. Става дума за момент, в който страната е в парламентарна криза и за два месеца, в които някой трябва да я извади оттам. Те казват, че така ще се стигне до по-голяма отговорност. Същите тези народни представители ще продължат да бъдат такива, въпреки, че е снето доверието от тях“, обясни той.

Крум Зарков за Конституцията: Развяват я като знаме, оправдаващо мнозинството, дано не я веят като парцал

„Кога премиерът Денков разбра, че е имало прекаляване с власт? Когато той беше служебен премиер ли? Аз също бях в този кабинет и не видях да е имало прекаляване с власт“, изтъкна Зарков и припомни, че по време на правителствата на Донев се е налагало да се взимат много тежки решения.

„Основната задача на служебния кабинет е провеждането на избори. Не е имало оспорване на изборните резултати, т.е. президентът се е справил с тази задача“, заяви съветникът на Радев по правните въпроси.

„Ние чухме, че предстои да се изготви изцяло нова правна рамка на Закона за съдебната власт. Едва след като се запознаем с нея, президентът ще реши дали да наложи вето или да я атакува в КС“, подчерта бившият правосъден министър.

Крум ЗарковКрум ЗарковКрум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г.   Завършва 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо е на мнение, че въпросът с двойното гражданство е решен прекалено рязко и липсват важни нюанси.

"Има разлика между български гражданин по рождение и такъв по натурализация. Има разлика между двойно гражданство, когато второто гражданство е придобито в установена демокрация, от която могат да се черпят примери и практики или не".

Трябва да се разгледа и въпросът с пасивното и активното избирателно право, тъй като все още не сме осигурили на много от българите в чужбина начин да гласуват, каза още Зарков.

„Нищо не му отнемат. Тези лостове, те трябва да разберат, че силата на президента се увеличава и намалява спрямо доверието, което има. Президентът е пряко избиран от народа.

Ако Конституционният съд отмени текстовете, те няма да важат занапред. Ако междувременно са произвели някакъв ефект, ще възникне правен казус, обясни Зарков.

Заради упражняването на властта от президента, ние стигнахме до това да бъдем приети в Шенген“, каза още Крум ЗарковКрум ЗарковКрум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г.   Завършва 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1373 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2024.01.10 | 09:56

11
Червен говнояден продажен копейкаджия.
Иван Лалов

2024.01.10 | 06:15

10
Така е Тия смешници времени явления мадурковците мандатаджиите фурнаджийските лопати кофти законотворците с неиздокусурени закони решили да променят Конституция

2024.01.10 | 02:36

9
Така е, като влиза Сульо и пульо в парламента.

2024.01.09 | 22:28

8
Това е просто чудо, след като прочистих тялото си, се отървах от наднорменото тегло, вечната умора, хроничната кашлица, като цяло се върнах към живота. Това лекарство премахва всички бокл.уци от тялото: паразити, токсини, отпадъци и възстановява тялото. -----> paply.org/clean
Анонимен

2024.01.09 | 22:22

7
Грешката си ти. Сигурно си стърган от чергата.
ХОРА

2024.01.09 | 20:02

5
С.МРЪСНИ.РЪЦЕ И.ЗЛОБНО.СЪРЦЕ

2024.01.09 | 21:05

6
за Крум - крумови закони!

2024.01.09 | 19:58

4
Що утепа мачката бе хемороид

2024.01.09 | 19:55

3
Да ти е.а майката комунистическа

2024.01.09 | 19:15

2
Развалена храна!

2024.01.09 | 19:04

1
чиба бе, помияр комундрелски

Добави коментар

Водещи новини