Доживотен затвор за грабеж, придружен с убийство в поповско село

  • 15 декември 2023 13:03

  • 1405
  • 1
Доживотен затвор за грабеж, придружен с убийство в поповско село
© Unsplash
Слушай новината Слушай новината

Апелативен съд - Варна измени присъда на Окръжния съд в Търговище и увеличи на доживотен затвор наказанието на подсъдим за грабеж, придружен с убийство в поповското село Славяново, съобщиха от Апелативния съд. Първоинстанционният съд е постановил Юлиян Ш. да бъде лишен от свобода за 20 години.

На втора инстанция е потвърдено присъденото от Окръжния съд задължение подсъдимия да заплати на наследника на починалата обезщетение за неимуществени вреди в размер на 50 000 лева.

Подсъдимият започнал с криминални прояви още от ранна възраст. Осъждан е многократно и е изтърпявал присъди за престъпления против собствеността, както и за друго убийство. След като останал без работа, се увлякъл по хазарта. Пострадалата Фатме М. била вдовица и живеела сама. Имала магазин за хранителни стоки, работела и като счетоводител. В селото било известно, че тя разполага със средства и се ползвала с име на добър и услужлив човек. Често предоставяла стоки на "вересия", включително на подсъдимия, давала му и пари назаем. Увлечението на Юлиян по хазартните игри и липсата на средства довели до решението му да си осигури пари, като ограби Фатме. В телефонен разговор с нея привечер на 11.10. 2022 г. поискал да я посети, което и сторил. За да сломи съпротивата ѝ, стегнал примка около врата ѝ. В резултат на асфикцията, жената починала. Подсъдимият взел 15 000 лв., част от които похарчил в следващите часове в игрални зали в различни населени места. Задържан бил два дни по-късно. 

Въззивният съдебен състав счете, че определеното от Окръжния съд наказание не е законосъобразно. Деянието разкрива по-висока степен на обществена опасност от тази на останалите престъпления от същия вид. 

Пренебрегването на човешкия живот за придобиване на финансови средства с цел хазартни увлечения и настъпилите последици водят до извод, че разглежданото престъпление е изключително тежко. То е било предварително замислено, планирано и подготвено. Умисълът за умъртвяване на пострадалата не е породен внезапно и ненадейно. 

Без присъда приключи заседанието по делото за убийството на българския граничар

След анализа на фактите, включително 11-те предходни осъждания на подсъдимия, Апелативният съд заключи, че има реален риск той да извърши такова деяние отново, което го прави изключително опасен за обществото. 

От съществено значение е и фактът, че той е бил наказан с лишаване от свобода за 16 години, като е бил предсрочно условно освободен. Продължителната изолация в пенетенциарни заведения очевидно не е довела до поправянето и превъзпитаването му. Той не е изградил морални ценности и продължава да не зачита установените норми на поведение. Юлиян Ш. веднъж вече е посягал на най-ценното благо – човешкия живот. След като с предишните осъждания не са постигнати целите на закона, се налага изводът, че справедливото наказание за извършеното от него е "доживотен затвор", пише още в мотивите на съда. 

Решението на Апелативния съд подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1405 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Георги Илиев Митев

2023.12.15 | 13:32

1
Такива изнудвачи в България " с лопата да ги ринеш" .

Добави коментар

Водещи новини