Започват дисциплинарки срещу военните магистрати, бавили разследването на СРС с президента

  • 29 ноември 2023 15:55

  • 1197
  • 2
Започват дисциплинарки срещу военните магистрати, бавили разследването на СРС с президента
© bulphoto (архив)

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет образува дисциплинарки за налагане на дисциплинарни наказания на полк. Антон Радойнов – прокурор във Военно-окръжна прокуратура – София, и на полк. Добрин Маринов - военен следовател във Военно следствен участък – Велико Търново на Военно окръжна прокуратура – София, съобщават от кадровия орган.

През лятото проверка, назначена от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов за т.нар. дела на трупчета, "установи сериозни нарушения в срочността и ритмичността по досъдебно производство, водено от прокурор Антон Радойнов".

Затова беше назначена още една проверка, която да обхване както конкретното досъдебно производство, така и натовареността на Радойнов и Маринов за периодите, в които делото е било в активна фаза на разследване, ползваните от тях болнични дни и отпуски, както и участията в съдебни заседания на наблюдаващия прокурор. Тя трябваше да приключи до два месеца и след това да се реши дали да се поиска образуване на дисциплинарни производства, които вече са факт, пише 24 часа.  

Бойко Борисов за СРС-тата с президента: Заклевам се, че нямам нищо общо

Имената на двамата се свързват с разследването с разпространените преди 3 години специални разузнавателни средства (СРС) с президента Румен Радев. В началото на 2020 г. прокуратурата разпространи запис от приложени СРС срещу командира на Военновъздушните сили (ВВС) Цанко Стойков, в който той разговаря с държавния глава. Записът беше направен от ДАНС, а разследването беше за престъпен сговор. В него се чуваше как шефът на ВВС и президентът обсъждат проверката на антикорупционната комисия за конфликт на интереси заради съпругата на държавния глава Десислава Радева. Въпросната проверка още през 2019 г. приключи със заключение, че няма конфликт на интереси.

Записаният разговор на ген.-майор Цанко Стойков с президента също е от 2019 г. и е воден, когато КПКОНПИ е събирала информация за проверката за конфликт на интереси.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1197 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
браво

2023.11.29 | 17:00

2
приветстваме

2023.11.29 | 16:10

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може -----> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини