Защо еднополова двойка осъди България в Страсбург?

  • 08 септември 2023 12:40

  • 6068
  • 0
Защо еднополова двойка осъди България в Страсбург?
© бТВ
Слушай новината Слушай новината

Двойка жени осъди България в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Лилия Бабулкова и Дарина Коилова завеждат дето заради отказ на българските власти да признаят сключения между тях през 2016 г. съюз във Великобритания.

„Това е лична победа, но е и победа за нашата общност. Моето разбиране на това, което съдът в Страсбург каза, е, че България е свободна да запази дефиницията си за брак, но едновременно с това е длъжна да разпознае съществуването на еднополови двойки и въобщи двойки извън брак и да им гарантира същите права и задължения“, коментира в „Тази сутрин“ Лилия Бабулкова.

„Откакто сме в България, винаги е имало усещането, че гей хората са втора ръка, не се ползват със същите права. Да, винаги сме знаели, че България не е мястото, в което можем спокойно да създадем семейство и да сключим брак“, посочи още тя.

„Ние се върнахме в България, сключили брак във Великобритания и като всеки български гражданин, сключил такъв в чужбина, имахме законовото задължение до 6 месеца да го регистрираме в общината, което и направихме. Беше ясно, че няма процедура, по която те да ни дадат положителен отговор. Такова е законодателството в момента, но все пак това беше наше задължение. Подадохме молба пред съда да преразгледа решението на общината. Той отказа, преминахме на следваща инстанция. И когато се изчерпаха всички други възможности в България, преминахме към следващата стъпка“, обясни Дарина Коилова.

„Когато изтеглихме кредит за общо жилище, единствено с благоволението на банката разгледаха доходите ни като общи. Собствеността върху това жилище е обща. Когато имаме деца – в зависимост от това детето на кой биологичен родител се пада, то ще може да наследи само едната от нас, няма да може да наследи другия си родител, другите си родните“, коментира още тя.

ЕСПЧ: България е задължена да признае еднополовите семейства

„Всички ЛГБТ двойки в България живеят в административен вакуум. Хетеросексуалните хора имат възможността и правото да сключат граждански брак. ЛГТБ двойките са лишени от над 300 права заради липсата на правна форма за регулиране на връзките им. Това са данъчно-осигурителни права, семейно-наследствени права, да виждате партньора си в болница по закона за здравето, да вземате информирано съгласие за операция. Да можете да дарите тъкани и органи на партньора си – защото законът изисква брак в тези случаи“, обясни адв. Деница Любенова.

"Решението на Страсбург задължава България да създаде правна форма, която да регулира връзките. България нарушава позитивните си задължения и ще бъдем съдени и глобявани отново и отново. В Семейния кодекс трябва да се създаде семейно партньорство и от това семейно партньорство да се ползват не само ЛГТБ двойките, но и хетеросексуалните", посочи още авдокатът.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
6068 0

Свързани новини

Водещи новини