"Музикаутор" съди цирк "Балкански" за неуредени авторски права

  • 01 август 2023 15:57

  • 585
  • 0
"Музикаутор" съди цирк "Балкански" за неуредени авторски права
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

"Музикаутор" заведе дело срещу Академичен цирк „Балкански“ за неуредени авторски права за музиката в спектаклите. Това съобщиха от компанията.

Организацията, която обединява над 3500 български и над 2,5 милиона чуждестранни автори, установява "системно използване на редица музикални произведения, включени в програмата на цирка, без да бъдат уредени правата за публичното им изпълнение и в нарушение на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП). Сред тях са заглавия от австралийски, американски, английски, италиански, немски, нидерландски и руски композитори и автори на текст, чиито права МУЗИКАУТОР представлява за територията на България."

Музикаутор: Организаторите на откриването на "Пилон Рожен" отказват да уредят правата за музиката

"Музикаутор" се е опитала да сключи лицензионен договор за използваните произведения и много пъти е изпращала писмени покани, за да разязни задълженията на тези, които използват авторско музикално съдържание. Циркът обаче отказал според твърденията на организацията. Така се стига до сигнал до Министерството на културата в качеството му на контролен орган по ЗАПСП.

Циркът продължил да осъществява дейността си "в нарушение с нормативната уредба, като показва пълна липса на признание за приноса на композиторите и авторите на текстове – създатели на музиката, използвана в цирковите спектакли."

"Създаването на правна сигурност както за ползвателите на музикални произведения, така и за техните автори е наш приоритет“, заяви Иван Димитров, изпълнителен директор на МУЗИКАУТОР, и допълни: „За съжаление Академичен цирк „Балкански“ е поредният пример за това как правата на авторите са нарушавани на всички нива – от държавните институции до частните организатори на събития“. Иван Димитров подчерта още, че заведеното дело е част от системните усилия и действия на МУЗИКАУТОР за защита на интересите и труда на творците.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
585 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини