Охраната на Сметната палата не допусна отстранения и после възстановен председател

  • 11 юли 2023 09:17

  • 495
  • 0
Охраната на Сметната палата не допусна отстранения и после възстановен председател
© Btv, архив

Охраната на Сметната палата не допусна в сградата отстранения и после възстановен от КС председател Цветан Цветков.

„Току-що охраната отказа да пусне законно избран председател на Сметната палата, който беше възстановен с решение на КС. Това стана по силата на една нищожна заповед, издадена от г-жа Горица Грънчарова – Кожарева”, каза Цветан Цветков.

Той се закани до 10 дни да даде специална пресконференция, заедно с други негови освободени колеги, на която ще дадат отчет за работата си последните 8 години и ще разкрият интересни факти, които са се случили после в Сметната палата.

Пред БНР по-рано той заяви: 

"Няма да се откажа. Ще изпълня единодушното решение на Конституционния съд, с което съм възстановен като председател на Сметната палата. Явно се прави всичко възможно да не бъда допуснат да изпълнявам своите задължения."

Това заяви пред БНР Цветан Цветков, чието освобождаване като ръководител на Сметната палата Конституционният съд обяви за противоконституционно, след като предишният състав на парламента го отстрани от поста му.

"За да мога да информирам обществеността какво точно се е случило, с тази информация, с която разполагам, трябва да встъпя в изпълнение на своите задължения. Става въпрос за одитни доклади на трупчета и за прекратени административно-наказателни преписки без правно основание. Това се е случило в тези 6 месеца."

Цветков уточни, че говори за "нарушения и злоупотреби с публични ресурси" и декларира, че ако встъпи в длъжност, обществото ще бъде информирано.

Възстановеният председател на Сметната палата: Започвам работа във вторник, бях незаконно отстранен

Цветан Цветков коментира, че по време на неговия мандат не е имало партийни обаждания, но при първия такъв опит се е стигнало до неговото отстраняване.

Преди да се отправи към работното си място той добави още, че "няма да се бие с охраната" на Сметната палата, но ако не бъде допуснат да изпълнява задълженията си, ще търси правата си по съдебен ред.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
495 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини