С над 10% са се увеличили досъдебните производства и преписките за домашно насилие в СРП за 2022 г.

  • 14 март 2023 14:39

  • 250
  • 0
С над 10% са се увеличили досъдебните производства и преписките за домашно насилие в СРП за 2022 г.
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Само за изминалата година досъдебните производства и преписките за случаите на домашно насилие в най-голямата прокуратура в страната - Софийска районна прокуратура, са се увеличили с над 10 % спрямо 2021 г. Това заяви главният прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във по време на  откриващата среща по проект „Информиране – разследване - защита: противодействие на насилието срещу жени“, която се проведе в Националната следствена служба (НСлС), съобщиха от прокуратурата.

Проектът за противодействие на насилието срещу жени, който се реализира в партньорство между Камара на следователите в България, Юридическия факултет на Университета в Осло и Фондация „Рисърч & Трейнинг пойнт“, предвижда запознаването на магистратите с добрите практики в ЕС. Проектът се финансира по Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г.

„Ние искаме кардинална промяна в интерес на българските граждани и обществото. Надявам се това да искат и българските политици, макар че изпитвам съмнения по този въпрос“, посочи главният прокурор.  По думите му ако няма реална правна реформа в областта на наказателното право и процес  ще продължаваме да говорим за проблеми като домашното насилие.

Като положителна тенденция, Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във определи факта, че все повече жертви на домашно насилие имат смелостта да потърсят помощ и подкрепа от полицията и прокуратурата. „Може да разчитате на прокуратурата в борбата с домашното насилие и насилието срещу жени“, посочи главният прокурор.

Директорът на НСлС Борислав Сарафов заяви, че противодействието на престъпленията, извършени в условията на домашно насилие, изисква съвместни усилия между институциите и гражданското общество. Той подчерта, че насилието над жени често е свързано и с други престъпления като трафика на хора. 

В срещата участваха още заместник-директорът на Националното следствие Ясен Тодоров, председателят на Камарата на следователите в България Петко Петков, членове на Висшия съдебен съвет, служебният заместник-министър на правосъдието Мария ПавловаМария Павлова Мария Павлова е служебен министър на правосъдието в кабинета на Огнян Герджиков. Родена е.

БТА припомня, че мнозинството в 48-ото Народно събрание (НС) отхвърли двата законопроекта за изменения на Закона за защита от домашно насилие (ЗЗДН). Първоначално депутатите приеха и двата законопроекта, но при прегласуването им те бяха отхвърлени. Дебатите по тях продължиха повече от два часа. 

Десислава Станева
250 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини